Huizenplan
Image default
Dienstverlening

Met deze wetgeving krijg je te maken als je werkt op een steiger

Aan het werken met steigers zitten veel regels verbonden, deze regels zijn er om de veiligheid te garanderen. Ondanks dat deze regels er zijn gebeuren er toch nog aardig wat ongelukken wat betreft steigers, jaarlijks worden er namelijk zo’n 35 ongelukken gemeld. Er wordt gedacht dat het daadwerkelijke getal nog hoger ligt omdat er natuurlijk ook een aantal ongelukken niet worden gemeld. Wanneer er te veel ongelukken gebeuren worden de regels strenger gemaakt, hieronder kun je de meest actuele wetgeving zien op het gebied van steigers.

Keuring

Je steiger moet altijd in het bezit zijn van een veiligheidskeuring, deze keuring moet elk jaar opnieuw worden gedaan. Wanneer de steiger als veilig wordt beschouwd krijgt hij een sticker die de veiligheidskeuring weergeeft, hierdoor kun jij en kunnen anderen zien dat er met een veilige steiger wordt gewerkt. 

De juiste opbouw

Wanneer er met een steiger wordt gewerkt moet hij natuurlijk altijd op de juiste manier worden opgebouwd, wanneer een steiger namelijk niet goed wordt opgebouwd is hij ook niet veilig. Een steiger moet daarom altijd worden opgebouwd volgens de voorschriften van de fabrikant, deze voorschriften worden aangegeven aan de hand van stickers op de onderdelen of via een instructievideo die op internet staat.

Randbeveiliging

Wanneer je steiger minimaal drie meter hoog is ben je verplicht een rand toe te voegen ter beveiliging, deze rand wordt ook wel een schoprand genoemd. Deze rand moet voorkomen dat er gereedschap of materialen naar beneden vallen, dit kan namelijk heel gevaarlijk zijn voor de mensen die beneden lopen. 

Werkhoogtes

Met steigers krijg je natuurlijk ook te maken met een maximale werkhoogte, voor binnen is de maximale werkhoogte vastgesteld op 12 meter, buiten is de maximale werkhoogte vastgesteld op acht meter. Buiten heb je namelijk ook te maken met externe factoren.