Huizenplan
Image default
Verwarming

Duurzaam verwarmen, hoe doe je dat?

Duurzaamheid krijgt steeds meer een prominente plaats in de bouwwereld. Want door slim om te gaan met bouwmaterialen en -technieken kunnen we een groene toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen garanderen.

Spijtig genoeg bestaan er heel wat misverstanden over duurzaam verwarmen. Daarom zetten we hier de belangrijkste punten bij elkaar.

Eerst isoleren

Voordat we over duurzame verwarming praten, moeten we het eerst hebben over de isolatie. Verwarmen en isoleren gaan immers hand in hand. Een huis of appartement met een slecht isolatie op temperatuur houden kost enorm veel energie, wat de verwarmingskosten de hoogte in jaagt. Een goed geïsoleerde woning is dus een vereiste voor een goede verwarming.

Denk aan de hele isolatieschil. Zowel de muren als de daken en vloeren moeten een isolatieschil krijgen. Dikkere isolatie is meestal beter, maar houd ook rekening met het soort isolatiemateriaal. Sommige materialen zullen meer warmte tegenhouden dan andere. 

Verder doe je er goed aan om een ventilatiesysteem te voorzien. Een goed geïsoleerde woning is meestal luchtdicht. Hierdoor is er weinig toevoer van frisse lucht. Met een ventilatiesysteem garandeer je een gezond binnenklimaat. Wil je duurzaam verwarmen? Kies dan voor een ventilatiesysteem type D. Dat heeft een warmtewisselaar, om een deel van de energie in de afgevoerde lucht te recupereren. 

Geen fossiele brandstoffen

Tot voor kort werden de meeste woningen uitgerust met een centrale verwarming op aardgas of stookolie. Dat zijn grote vervuilers. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen kom allerlei nare deeltjes vrij (fijn stof, CO2…). Die zijn slecht voor het milieu en onze gezondheid.

Duurzaam verwarmen en fossiele brandstoffen gaan dus niet samen. Je kiest dan beter voor elektrische verwarming. Nee, geen elektrische vuurtjes (die verbruiken te veel), maar een warmtepomp. Een warmtepomp heeft namelijk een bijzonder hoog rendement. Voor één deel stroom creëert het vier tot vijf delen warmte. Dat maakt een warmtepomp zo energiezuinig. 

Je denkt misschien; “wacht eens, die stroom kan toch van gas- of bruinkoolcentrale’s komen?” Daar heb je gelijk in. Maar de energiemix wordt wel in sneltempo groener. Energiemaatschappijen investeren steeds meer in alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. De milieu-impact van onze stroom wordt elk jaar kleiner. Deze trend zal zich ook in de toekomst doorzetten.

Aardwarmte

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt. De klassieke lucht-water warmtepomp kent iedereen. Dat is eigenlijk een omkeerbare airco met een buitenunit die energie uit de buitenlucht haalt. Een beter alternatief voor dit toestel is een grond/water warmtepomp. Deze warmtepomp maakt gebruik van geothermie. Ze onttrekt aardwarmte via een diepteboring of een horizontaal leidingnetwerk. Het grote voordeel van een grond warmtepomp is het hogere rendement in de winter. Bovendien heb je de mogelijkheid om een passieve koeling te voorzien tijdens de zomermaanden. Zo geef je de brandende zon geen kans om oververhitting te creeren. 

Slimme thermostaat

Wie duurzaam gaat verwarmen, installeert best een slimme thermostaat. Die leert je woonpatroon kennen, om op deze manier de juiste verwarmingstijden te selecteren – volledig automatisch. Zo hoeft de woning niet onnodig verwarmd te worden indien er toch niemand aanwezig is. Het resultaat? Een daling van je verwarmingskosten, wat goed is voor je budget en het klimaat.