Huizenplan
Image default
Verwarming

Is bodemenergie iets voor mij?

Richting een duurzame toekomst wordt steeds vaker gebruik gemaakt van bodemenergie. Bodemenergie houdt in dat u gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen uit de bodem (lees: water) om gebouwen te verwarmen en af te koelen. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van een warmte-koudeopslag, ook wel WKO genoemd. Deze methode wordt op dit moment al vaak ingezet voor het verwarmen en afkoelen van grote gebouwen, zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen. Helaas worden er nog maar weinig woningen met deze methode opgewarmd, en dat terwijl het een ontzettend duurzame en toekomstbestendige manier van energieverbruik is.

Hoe werkt bodemenergie?

Onder de grond bevinden zich twee grote reservoirs, een warmte en een koudebron. De warmtebron wordt gebruikt om, met behulp van een warmtepomp, gebouwen in de winter te verwarmen. Dit water loopt daarna afgekoeld terug in de koudebron. Deze koude bron kan vervolgens in de zomer gebruikt worden om het gebouw in kwestie te koelen. De energie wordt als het ware gerecycled. Voor één of enkele woningen wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een zogeheten bodemlus (gesloten warmtewisselaar). Er is hier sprake van één waterbron, die steeds hergebruikt wordt. Het warme water wordt opgepompt richting de warmtepomp, welke het water nog verder opwarmt naar de gewenste temperatuur. Een WKO-systeem wordt bijvoorbeeld ingezet bij een appartementencomplex of een groot kantoorgebouw. Er is hier sprake van een grote warmtebron en een separate koudebron. Deze worden opgeslagen in grote ondergrondse reservoirs.

Is bodemenergie geschikt voor mijn woning?

In principe kunt u bij de bouw van een nieuwe woning vrijwel altijd gebruik maken van bodemenergie laten aanleggen. Vraag hiervoor wel altijd eerst toestemming bij uw gemeente. Bij bestaande bouw is het aanleggen van een bodemlus vaak ook mogelijk, alleen kan dit wel extra kosten met zich meebrengen. Er moeten namelijk meerdere gaten worden geboord. Het wordt alleen lastig wanneer dit niet op eigen perceel kan. Op de site van wkotool.nl kunt u gemakkelijk zien of er bij uw woning geboord mag worden, deze tool geeft ook een inschatting van de return on investment (ROI) en hoeveel aardgas u hiermee zal besparen.

https://www.kuijpers.nl/wko