Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Beter beveiligd met cilindersloten

Beter beveiligd met cilindersloten

Dit artikel gaat over gelijksluitende cilindersloten. Die zitten niet alleen in deuren, maar daartoe zullen ons hier wel beperken. Een groot voordeel van die sloten, ten opzichte van de deursloten die vroeger werden gebruikt, is de betere inbraakbeveiliging. Op dat aspect gaan we nader in. We beginnen met wat een cilinderslot is en hoe dat werkt. We zullen in het vervolg meestal de woorden slot en sloten gebruiken in plaats van cilinderslot en -sloten.

Wat is en hoe werkt een slot

Vroeger waren deursleutels relatief lang en hadden aan het eind een zogenoemde baard, waarmee in het slot een mechaniek werd bewogen, dat het opende en sloot. Dat systeem was robuust, maar niet zo veilig. Een inbreker kon zo’n slot tamelijk gemakkelijk opmaken. Zo’n slot wordt voor binnendeuren nog veel toegepast, maar is voor buitendeuren uit den boze. In 1844 patenteerde de Amerikaan Linus Yale het eerste slot, dat begon te lijken op het huidige cilinderslot. Zo’n slot bestaat uit een cilinder, daarom de naam, in zijn behuizing. Die cilinder kan niet draaien, waardoor het slot wordt gesloten en geopend, omdat kogeltjes, stiften of plaatjes daarbinnen dat onmogelijk maken. Als de juiste sleutel in het slot wordt gestoken, kan de cilinder wel draaien. De afmetingen van de cilinder zijn gestandaardiseerd, aangeduid met het europrofiel, waardoor die simpel kan worden gewisseld. Je hebt dan wel de juiste sleutel nodig.

Beveiliging

Zonder de juiste sleutel is een slot moeilijk open te maken. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Een bekende methode om een slot open te breken, is het zogenoemde kerntrekken. De inbreker draait, eventueel met een boormachine, een schroef in het slot. Met een koevoet of klauwhamer wordt de schroef met slot uit de behuizing getrokken. De inbreker kan dan bij het mechanisme dat de deur ver- en ontgrendelt. Dan is de rest eenvoudig. Om het kerntrekken te bemoeilijken, wordt een zogenoemd veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging gebruikt. Dit is al een eis geworden voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Veiligheidsbeslag bestaat uit een plaat aan de binnenkant van de deur en een plaat aan de buitenkant. Schroeven gaan van binnen- naar de buitenplaat, waar ze niet naar buitenkomen. Vanuit de binnenkant worden de platen aan elkaar vastgeschroefd. Alleen aan de binnenkant zijn schroeven zichtbaar. De buitenplaat is voldoende dik, opdat men geen grip op de cilinder kan krijgen. De kwaliteit van het veiligheidsbeslag wordt aangegeven door het SKG**-keurmerk. SKG** betekent dat er geen kerntrekbeveiliging is en SKG*** dat die er wel is. Voor meer informatie over sloten met kerntrekbeveiliging kijk dan op de webpagina https://mc-cilinder.nl/cilindersloten/.

Politiekeurmerk veilig wonen

Voor het verkrijgen van het Politiekeurmerk veilig wonen (PKVW) zijn sloten met SKG*** veiligheidsbeslag op de buitendeuren een vereiste. Door te voldoen aan het PKVW, dat ook andere maatregelen omvat, heeft je huis een goede beveiliging tegen inbraak. Bovendien zijn er verzekeringsmaatschappijen die een lagere premie vragen voor de verzekeringen tegen inbraken met het PKVW.

https://mc-cilinder.nl/

Gerelateerde artikelen

Energie besparen met een waterbesparende douchekop

Verschil tussen een Jacuzzi en Hottub

Op een professionele manier je tuin egaliseren