Hoe verloopt het taxeren van een woning

Gedurende je leven ga je door verschillende levensfases, die jou als persoon veranderen en die jouw woonwensen beïnvloeden. Zo kan het huidige huis dat je bewoond hebt met je kinderen, te groot zijn voor jou alleen of voor jou en je partner. Aangezien de kinderen het huis uit zijn en je de extra vrijgekomen kamers niet van een andere functie wilt voorzien, kan het zijn dat je overweegt het huis te verkopen.

Een belangrijke stap in dit proces is om een verkoopmakelaar in te schakelen, die je hierbij kan helpen en dit proces in goede banen kan leiden. Hij of zij kan je vertellen wat de huidige markt doet en welke zaken van je huis extra belicht dienen te worden om het gunstig uit de verf te laten komen. Daarnaast kan het advies luiden dat je bepaalde stukken van het huis cosmetisch dient op te knappen of het interieur wat aanpast. 

Alvorens je aan dergelijke aanpassingen begint, is het raadzaam om te weten om welke bedragen het gaat. Wanneer je een flinke tijd geleden bent overgegaan tot de aanschaf van het pand, kan het goed zijn om te weten wat de huidige waarde zou kunnen zijn volgens een taxateur.

Alle vertrekken tellen mee

Veelal kan je bij een verkoopmakelaar terecht voor een taxatie of kan hij of zij je doorverwijzen naar een taxateur voor jouw postcodegebied.

Tijdens de taxatie zal de staat van je huis worden bekeken en zullen alle vertrekken worden nagelopen zowel binnenshuis als buitenshuis. In het geval van een balkon of tuin en verdere voorzieningen aldaar als een tuinhuisje, berging of schuur. Daarnaast wordt meegewogen wat de status van het gebied is waar je woning staat. Wanneer het een gewild gebied is, zal dit gunstig uitpakken op de taxatiewaarde van je huis.

Van taxatie naar verkoop

Wanneer je het taxatierapport in handen hebt kan je contact op nemen voor vervolgstappen met je verkoopmakelaar. Aan de hand van de geschatte waarde kan er een plan van verkoop worden opgesteld en gekeken worden wat een aantrekkelijke vraagprijs zou kunnen zijn. De vraagprijs kan zo worden opgesteld dat er een brede groep kijkers op af kunnen komen, maar dat een kleine groep over zal gaan tot een bod.

Daarmee kom je direct tot de urgentie van je taxatierapport, want zonder zou het gissen worden wat de juiste richting zou kunnen zijn. Die richting heb je nodig voor het werven van potentiële kopers en ook niet onbelangrijk om te weten wat je zelf te besteden hebt voor je nieuwe aan te kopen huis.

https://www.nvm.nl/hulpbij/taxeren