Huizenplan
Image default
Woning kopen

De algemene wooncyclus

Home

Stappen van de wooncyclus

De mens heeft eigenlijk een vast wooncyclus en wat we hiermee bedoelen is dat we eigenlijk van te voren al kunnen inschatten hoe de persoon wil gaan wonen. Bij iedere levensfase ben je toe aan en ander soort woning. De een versnelt deze cyclus door stappen over te slaan, maar loop je alle stappen bij langs dan ben je wel een aantal huizen verder. De wooncyclus ziet er als volgt uit; de starter, het samenwonen, gezinsuitbreiding, het gezin groeit, puberbestendig wonen, het lege nest syndroom, gelijkvloers en de woning bij een echtscheiding of het overlijden van je partner.

Stap 1, 2 en 3

Bij een starterswoning gaat iemand voor het eerst op zich zelf wonnen, vaak gaan deze personen in een huurwoning, hierbij kun je denken in veel gevallen aan een flat of een rijtjes woning in een stad of dorp. De starters zijn vaak de personen die net afgestudeerd zijn en dus de diploma’s op zak hebben, daarnaast hebben ze ook een vaste baan dus hebben ze de keuze ga ik een woning huren of kopen. Waarschijnlijk heeft deze persoon wel al een aantal jaar al gehuurd tijdens het studeren. Wil deze persoon graag kopen dan is dit mogelijk door de vaste baan, hierdoor kan hij of zij haar eerste hypotheek krijgen. Koop je een huis, flat of een appartement, je staat voor allerlei keuzes.

Bij het samenwonen, is het vrij logisch je bent misschien al in bezit van een huur- of koopwoning. Je bent de liefde van je leven tegen gekomen en wilt hier graag mee gaan samenwonen. De flat waar je nu in zit is net te klein voor jullie twee en besluit dus om samen verder te gaan kijken, naar een nieuwe woning waar jullie samen je leven op kunnen bouwen. Kijk je alleen naar hoe het in het heden is samen, of bekijk je de plannen ook al voor de toekomst hier moet je allemaal rekening mee gaan houden met de keuze van je woning.

Stap 4, 5 en 6

En ja, na een tijdje samengewoond te hebben is er babygeluk op komst, oftewel gezinsuitbreiding. Had je hier al rekening mee gehouden bij de aankoop van jullie woning of is het huis hier ook eigenlijk net iets te klein voor en is het geschikt voor eventueel meerdere kinderen. Ook nu sta je weer voor de keuze blijf je in het huis waar je nu in woont of zoek je een nog wat groter huis waar je je kunt redden voor als er eventueel nog meer kinderen op komst zijn, of eventueel een huisdier heeft ook zijn plekje nodig. De ruimte van het huis die beschikbaar is wordt steeds belangrijker.

Ga je alvast opzoek naar een woning voor in de toekomst omdat je verwacht dat het gezin zich nog verder zal uitbreiden dan heb je weer een aparte tak van de wooncyclus te pakken.

Ja de kinderen worden ook ieder jaartje een stukje ouder. En hoe ouder de kinderen worden hoe meer ‘eigen’ ruimte ze nodig hebben. Ga je in een nog grotere woning wonen, hou je het bij de woning waar je nu in zit samen met je gezin of wil je misschien verbouwen zodat de kinderen toch nog meer eigen ruimte krijgen in hun vertrouwde omgeving.

De volgende fase is dat de kinderen, het huis uit gaan en dus op eigen benen gaan staan. Dat huis wat je een aantal jaar nog ingeruild hebt voor een groter huis, is nu toch wel ineens erg groot geworden voor jullie samen. Blijf je in de woning zodat de kinderen altijd nog terug kunnen vallen en vind je het wel prettig een ruim huis of wil je toch liever weer kleiner wonen waardoor de woning weer knus aanvoelt zo samen.

Stap 7 en 8

De eigenaar van de woningen worden ook ouder en alles wordt steeds wat moeilijker. In deze omstandigheden is het soms een verstandige keuze om een woning te kopen of huren die gelijkvloers is. Ook in deze leeftijd komen veel mensen te overlijden waardoor de woning ook erg groot wordt voor jezelf. Houd je de woning of toch maar weer kleiner wonen.

Zoals je ziet is de wooncyclus voor iedereen bijna het zelfde alleen slaat de éen een stap over en de andere voert deze stap voor stap uit.

 

Voor meer info :