Huizenplan
Image default
Aanbiedingen

Verschillende manieren om te werken met kunststof

Kunststof is een materiaal dat ontzettend veel wordt gebruikt. Je ziet het dan ook terug is een hoop producten die gebruikt worden. Toch is het niet erg gemakkelijk om ermee aan de slag te gaan. Daarom zijn er een aantal manieren om toch goed met kunststof te kunnen werken. 

Blaasvormen 

Dit is een veel gebruikte techniek voor het maken van kunststof producten. In het Engels wordt het ook wel blow moulding genoemd. Het werk eigenlijk ook het makkelijkst, want je bent het kunststof simpel gezegd aan het verhitten, totdat het smelt en je het kunt vervormen. Er wordt bij deze manier gebruik gemaakt van een thermoplast. Zodra de kunststof zacht is, kan er makkelijk door middel van blazen een vorm in worden gemaakt. Vandaar ook de naam blaasvormen. Je kan het vergelijken met hoe bijvoorbeeld een flesje frisdrank zijn vorm krijgt. 

Spuitgieten 

Anders dan bij de blaasvorm techniek wordt bij kunststof spuitgieten gebruik gemaakt van een mal die gesloten is, vergelijkend met een reageerbuis. Hiervoor kun je  spuitgietmatrijzen van hsv-tmp gebruiken. Er zijn een aantal voordelen van kunststof spuitgieten. Het is geschikt wanneer de afmetingen erg nauwkeurig en specifiek moeten zijn. Een ander voordeel van deze techniek is dat het meestal plaatsvindt bij een professioneel spuitgieter en deze beheerst natuurlijk alle fases van het spuitgieten. Zo weet je van te voren ook zeker dat het goed zal gebeuren. Ook is kunststof spuitgieten vaak erg nauwkeurig en vandaar dat niet iedereen het kan doen. Deze manier wordt vaak gebruikt in de medische sector. Daar worden namelijk kleine flesje of buisjes voor gemaakt. 

3D printen 

3D printen is al een hele poos vrij populair. Ook zie je het al snel terug op scholen om mee te werken of zelfs thuis kunnen mensen een 3D printer aanschaffen. Vaak beschikken deze kunststof printers over meerdere soorten printkoppen, zodat verschillende kleuren geprint kunnen worden op hetzelfde moment. Deze printers zijn niet goedkoop en je moet er dus wel wat voor kunnen en willen neerleggen. 

Genoeg manieren om dus te werken met kunststof. Voor de meeste klusjes worden er professionals ingehuurd, maar tegenwoordig kun je zelf ook al een heel eind komen.