Huizenplan
Image default
Huishoudelijk

Maak je huis winterklaar met de juiste isolatiematerialen

Jij bent dus serieus van plan om je stulpje winterklaar te maken? Slimme zet. We gaan geen tijd verspillen aan lange introducties. Laten we gelijk duiken in de wereld van isolatie, maar dan wel op zo’n manier dat je straks nog steeds weet waar ik het over had. Oh ja, voordat ik het vergeet – als je aan het rondneuzen bent voor materialen, werp eens een blik op Budgetisolatieshop. Daar vind je spul waarvan je portemonnee niet in paniek raakt.

Waarom isoleren?

Klinkt als een domme vraag, toch? Maar soms zijn de simpelste vragen de beste. Isoleren is zeg maar de trui voor je huis. Zonder trui ga jij ook niet naar buiten in de winter (tenzij je die ene buurman bent die altijd in shorts loopt). Goede isolatie houdt warmte binnen en kou buiten. Dat betekent minder bibberen en minder geld uitgeven aan stookkosten. Twee vliegen in één klap.

Kies je wapens verstandig

Niet alle helden dragen capes, en niet alle isolatiematerialen zijn gelijk gemaakt. Er zijn er zoveel dat zelfs een octopus handen tekort komt om ze allemaal te tellen. Glaswol, EPS parels, PIR platen… Je zou bijna denken dat het geheimtaal is. Belangrijk is: wat werkt voor jouw huis? Platte daken vragen om andere materialen dan spouwmuren of vloeren.

Hoe dikker hoe beter?

In de wereld van isolatie is dik vaak synoniem met warm, maar meer is niet altijd beter. Denk aan die kersttrui van tante Gerda; ja die houdt warm, maar probeer daar maar eens mee te bewegen! Het gaat om balans vinden tussen goed isoleren en nog genoeg ruimte hebben om adem te halen (letterlijk). Plus dikker materiaal kan duurder uitpakken – en daar wordt niemand vrolijk van.

Aanpakken die handel

Dus jij staat klaar met hamer en spijkers? Mooi! Maar misschien wil je eerst even met een professional praten voordat je gaat slopen of bouwen. Elk huis heeft zijn eigenaardigheden; wat bij de buurman werkt, werkt misschien niet bij jou thuis. Een expert kan helpen inschatten wat nodig is zonder dat er onnodige gaten worden gemaakt of geld wordt gespendeerd.

En dan nu – tromgeroffel – het moment waarop we spreken over steenwol isolatie. Dit oogt misschien als iets wat rechtstreeks van mars komt, maar laat je daardoor niet afschrikken! Steenwol is super veelzijdig: brandveiligheid check, geluidsisolatie check, warmte-isolatie, dubbelcheck! En net zoals bij alles hierboven geldt: informeer goed of dit past bij jouw project.

Ziezo, hopelijk ben je nu helemaal klaar voor het winterseizoen – gewapend met kennis en misschien wel stevig ingepakt in steenwol of een ander fancy materiaal dat klinkt alsof het uit een scifi film komt. Wat blijft hangen na dit verhaal? Doe goed onderzoek naar wat jouw huis nodig heeft en vergeet niet af toe even langs een online bouwmarkt te surfen; wie weet vind je daar precies wat nodig is zonder dat jouw bankrekening helemaal leegraakt!