Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Hoe werkt lekdetectie? Een blik op de technologieën en methodes

Heb je wel eens last gehad van een lekkage? Dan weet je hoe vervelend en kostbaar het kan zijn om de oorzaak van het probleem te vinden. Gelukkig biedt lekdetectie moderne technologieën en methodes die snel en nauwkeurig een lek kunnen vinden, zonder dat er onnodig gesloopt hoeft te worden. 

In dit artikel nemen we je mee achter de schermen van een lekdetectiespecialist en bespreken we de verschillende technieken die worden gebruikt om lekkages op te sporen.

Thermografie

Thermografie is een geavanceerde methode waarbij gebruik wordt gemaakt van infraroodcamera’s om temperatuurverschillen in materialen en oppervlakken te onderscheiden. Als er een lek is, heeft het vocht invloed op de temperatuur van het betreffende gebied, waardoor het kan worden gedetecteerd met een infraroodcamera. Deze technologie is vooral effectief bij het opsporen van lekkages in platte daken, vloerverwarmingen en leidingen achter muren.

Ultrasoon

Ultrasone lekdetectie maakt gebruik van geluidsgolven met een frequentie die onhoorbaar is voor het menselijk oor. Een speciale ultrasone installatie kan de geluidsgolven opvangen die ontstaan wanneer water door kleine openingen ontsnapt. Deze methode is zeer geschikt voor het opsporen van lekkages in leidingen en ondergrondse watervoerende systemen.

Rooktesten

Rooktesten zijn een handige methode voor het opsporen van lekkages in rioleringen, afvoeren en ventilatiesystemen. Bij deze methode wordt rook in het betreffende systeem geblazen en wanneer er ergens een lek is, zal de rook ontsnappen en de locatie van het probleem onthullen. Rooktesten zijn snel en effectief en kunnen zelfs de kleinste lekken blootleggen.

Spoorgas

Spoorgas is een methode waarbij een speciaal gas in het leidingsysteem wordt losgelaten. Dit gas zal op de plaats van het lek naar buiten komen en met behulp van een gasdetector kan het lek nauwkeurig worden gelokaliseerd. Spoorgas wordt vaak gebruikt om gaslekken en moeilijk bereikbare waterleidingen te lokaliseren.

Endoscopie

Endoscopie is een methode waarbij een flexibele slang met een camera aan het uiteinde in het te onderzoeken gebied wordt ingebracht. Hierdoor is het mogelijk om moeilijk bereikbare en verborgen plekken, zoals leidingen, ventilatiekanalen en spouwen, te inspecteren. Endoscopie kan zelfs de kleinste lekken opsporen.

Een lekdetectiespecialist inschakelen

Lekdetectie is een specialisme dat gebruik maakt van geavanceerde technologieën en methodes om lekken snel en nauwkeurig op te sporen. Of het nu gaat om een lek in de waterleiding, het dak of de riolering, professionele lekdetectiespecialisten kunnen je helpen om tijdig een lekkage op te sporen en zo verdere schade te voorkomen.

Wil je meer weten over lekdetectie of heb je een lekkage in huis die opgespoord moet worden? Neem dan contact op met onze deskundige lekdetectieservice voor een snelle en betrouwbare oplossing!