Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

PVC vloer

Bent u zoekende naar een nieuwe vloer? En weet u nog niet welke vloer u wilt nemen? In dit artikel leest u de voor-en nadelen van een PVC vloer en waarom u voor een PVC-vloer zou kunnen kiezen.

Wat is PVC?

PVC is de afkorting voor polyvinylchloride. PVC-vloeren zijn gemaakt van een soort kunststof. Dit maakt ze waterbestendig en zeer slijtvast. PVC-vloeren bestaan altijd uit meerdere opgebouwde lagen:

  1. PU-coating
  2. Slijtlaag
  3. Decorlaag
  4. Stabilisatielaag
  5. De draaglaag op basis van zuiver PVC

Klik-PVC is voorzien van een laag bij waarin het kliksysteem is verwerkt. Verlijmbare of dry-back PVC-vloeren hebben geen kliksysteem.

Voordelen PVC-vloer

Een PVC vloer is een stuk sterker dan laminaat of vinylvloeren. De vloer is slijtvast en gaat dus jaren mee. Door de goede slijtlaag zal er nauwelijks sprake zijn van ernstige schade.

Een PVC-vloer heeft een glad oppervlak. Hierdoor is de vloer goed bestand tegen vocht en is deze makkelijk te onderhouden. Onderhoud kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen of moppen zonder reinigingsmiddel. Uiteraard kunt u de vloer wel onderhouden met reinigingsmiddelen.

PVC vloeren staan bekend om hun zeer sterk dempende werking. Daarom is dit type vloer zeer geschikt als u in een appartement of tussenwoning woont.

PVC vloeren hebben het unieke vermogen om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur. Wanneer je een vloerverwarming hebt, wordt de warmte gemakkelijk door het dunne PVC geleid, waardoor de vloer snel opwarmt en aanvoelt

PVC vloeren zijn geschikt voor uw vloerverwarming. U hoeft dus geen zorgen te maken over schade aan uw vloer. Het is belangrijk om goed op te letten op welke lijm er wordt gebruikt. Teveel hitte kan ervoor zorgen dat de lijm smelt.

Een verlijmde PVC-vloer kan dicht tegen de muur of met een plint worden gelegd. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig om de vloer af te werken. Dit scheelt een hoop werk. Het is echter aan te raden om altijd hoge plinten te plaatsen. Er moet altijd nog gekit worden rond de kozijnen. Dit kitwerk kan worden verborgen met hoge plinten.

Als er na verloop van tijd schade aan de vloer is ontstaan,  kan een deel van de PVC-vloer eenvoudig worden vervangen. De strip met de beschadiging kan afzonderlijk worden vervangen. Zo hoeft u dus niet de hele vloer te vervangen als er een klein stukje beschadigd is.

PVC vloeren nadelen

De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat een PVC plakvloer slechts enkele millimeters dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor je oneffenheden zoals bulten, ribbels of naden snel kan zien en voelen. Dit betekent dat voor het leggen van een gelijmde PVC-vloer een vlakke ondervloer nodig is. Daarom moet u in veel gevallen eerst de ondervloer egaliseren. Dit kost meer tijd en geld, wat voor sommige een belangrijk nadeel kan zijn van een PVC-vloer. Bij een PVC-vloer die is opgebouwd uit klik-stroken is dat minder belangrijk, maar u moet ook zorgen voor een goede ondervloer. Bij voorkeur beton, anhydriet of zandcement. Heeft u een oud huis met een oude houten ondervloer? Overleg altijd eerst met uw vloerenspecialist of een PVC-vloer hiervoor geschikt is.

Als we het hebben over de nadelen van een PVC-vloer, behoort ook het leggen van de vloer bij een potentieel nadeel. Een plak PVC-vloer leggen is niet heel eenvoudig. Zeker als de vloer verlijmd moet worden is dit een klus dat veel ervaring vergt. Het plaatsen van een verlijmde PVC-vloer laat u daarom bij voorkeur over aan een vakman. Zo weet u zeker dat u straks een mooie, goed gelegde en naadloze vloer hebt. Een PVC-vloer in klik-variant is makkelijker zelf te leggen, omdat de stroken net als bij laminaat vloeren zwevend worden gelegd. Maar ook dan is het verstandig om hier voldoende tijd aan te besteden en de leginstructie goed op te volgen.

Hoewel PVC-vloeren soms qua uiterlijk soms niet van echt hout te onderscheiden zijn, is de beleving natuurlijk heel anders. Waar hardhouten vloeren soms kunnen werken en kraken, is een PVC-vloer stil. Dit kan een groot pluspunt zijn, maar er zijn ook mensen die het verliezen van deze typische houtervaring als een van de nadelen van PVC-vloeren beschouwen. Natuurlijk ontbreekt ook de typische houtgeur van een houten vloer. Daartegen geeft een PVC-vloer een zeer comfortabel gevoel geeft en is zeer praktisch is qua onderhoud.

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Vloer-raam.nl