Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Toestemming vragen voor het verbouwen van je woning

Mocht je jouw woning willen verbouwen omdat je bijvoorbeeld niet tevreden bent over het uiterlijk of de indeling, dan is het belangrijk om te weten dat er vaak om toestemming gevraagd moet worden. Dit kan ermee te maken hebben dat het uiterlijk niet goed past in het beeld van de gemeente, maar ook dat je woning als een monument wordt beschouwd. 

Neem contact op met de gemeente 

Het is erg belangrijk om contact op te nemen met de gemeente voordat je op zoek gaat naar een aannemer in de omgeving van Hoofddorp. Voor de meeste verbouwingen heb je een vergunning nodig, vooral als je een draagmuur wilt verwijderen of de muren naar voren wilt trekken. Een vergunning aanvragen is niet lastig, je kunt dit doen door contact op te nemen met de gemeente. Na het contacteren van de gemeente wordt er een afspraak ingepland en kun je samen met de gemeente het plan doornemen. Houd er rekening mee dat het enkele weken kan duren voordat de vergunning goed- of afgekeurd wordt. 

Breng de buren op de hoogte 

Het is verstandig en netjes om de buren op de hoogte te brengen van de verbouwing. Tijdens het verbouwen van een woning kan zeer veel geluid gemaakt worden en dat kan vervelend zijn voor de buren. Het op de hoogte stellen van de buren is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je een betere band opbouwt met de buren. Daarnaast kun je ook voorkomen dat er een overlastmelding wordt gemaakt. Wanneer je de buren op de hoogte gaat stellen, is het mogelijk dat de buren bepaalde wensen hebben. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. 

Kan een aannemer ook toestemming vragen?

Als je zelf geen ervaring hebt met het aanvragen van een vergunning, dan is het mogelijk dat je de aanvraag wilt uitbesteden aan de aannemer. Dit is zeker mogelijk, maar niet de beste keuze die je kunt maken. Een aannemer inschakelen kan zeer veer geld kosten en als de aannemer ook nog eens een vergunning moet aanvragen, dan kan dit bedrag nog verder oplopen. Daarnaast is het ook handig om ervaring te hebben met het aanvragen van een vergunning, want je kunt dit in de toekomst nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe woning wilt verbouwen, maar ook als je een evenement wilt organiseren.