Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Wat is belangrijk bij het kopen van een houten tafel?

Materiaal: Massief houten tafels

Massief houten tafels zijn gemaakt van het hout van één enkele boomsoort, bijvoorbeeld acacia, eikenhout, beuk of teak. De afzonderlijke delen zijn aan elkaar gelijmd. De poten kunnen echter ook van een ander materiaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld metaal. Gedeeltelijk massief houten tafels zijn een combinatie van massief hout en andere houtmaterialen.

Tafelafdichtmiddel

Het oppervlak van houten tafels wordt vaak gecoat om het minder gevoelig te maken. Onbehandeld hout wordt geolied, waardoor de nerf wordt benadrukt en het hout wordt beschermd en onderhouden. Als alternatief kunt u een massief houten tafel in de was zetten, waardoor het oppervlak waterafstotend en steviger wordt. Het hout zelf is echter niet beschermd. Hardwaxoliën bieden een combinatie van beide. Verzegeling met blanke lak is beter bestand tegen vloeistoffen, zoals gemorst sap. Bovendien glanst het oppervlak dan.

Kleuren en nerven

Afhankelijk van de houtsoort, verschijnen houten tafels in verschillende kleuren. Eikenhouten tafels zijn grijsgeel tot geelbruin, esdoorn heeft een lichtbruine tint. Walnoot en mahonie zijn opvallender, met hun sterke kleuren die tot roodachtig reiken. Berk heeft een discrete, lichtbruine tint. Geel- tot rozekleurige beuk heeft ook een effen uiterlijk. Sommige houtsoorten hebben kenmerkende nerven, d.w.z. texturen of tekeningen. Grenen heeft bijvoorbeeld een gelijkmatige textuur met veel knoopsgaten, terwijl de nerf van acacia kan variëren tussen rechte en golvende patronen.

Tip: Hout varieert in hardheid, waardoor het steviger is of gevoeliger voor stoten en krassen. Eikenhout, mahonie en esdoorn zijn sterk, terwijl grenen en berk zacht zijn.

FSC-certificering

Sommige houten tafels zijn voorzien van een FSC-keurmerk. De afkorting staat voor “Forest Stewardship Council”, een internationale non-profitorganisatie die in Bonn is gevestigd. Hout en meubelen die op deze manier zijn gecertificeerd, zijn afkomstig van duurzame bosbouw met bepaalde ecologische en sociale beginselen.

Houten tafels met glazen tafelbladen

Sommige tafels hebben poten en een bovenblad van hout, maar daarop wordt een glasplaat geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de tafel nog steeds een houten uiterlijk heeft, maar glas is minder gevoelig en gemakkelijker schoon te maken. Als u rode wijn morst of saus druppelt, veegt u de vloeistoffen er gewoon af. Bovendien is het materiaal krasbestendig en robuust en hoeft u het niet te onderhouden. Deze modellen worden vaak gebruikt als eettafel, salontafel of bijzettafel.

https://www.tafels99.nl/