Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Welke kosten zijn er verbonden aan dakisolatie?

Wanneer het dak van je woning nog niet werd geïsoleerd dient er rekening mee te worden gehouden dat dit vandaag de dag belangrijker is dan ooit in het verleden het geval was. De sterke stijging van de energieprijzen over de voorbije jaren heeft er namelijk voor gezorgd dat de energiebesparing die met dakisolatie kan worden gerealiseerd zomaar even nog significant groter is geworden dan ze al was. Het belang van het grondig isoleren van het dak van een woning mag in de praktijk wel duidelijk zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen vrezen voor een torenhoog prijskaartje voor het isoleren van hun dak. Die vrees is niet altijd terecht. Bovendien valt de gemiddelde terugverdientijd in de praktijk ook veel beperkter uit dan veel mensen in eerste instantie vermoeden.

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Het spreekt voor zich dat de plaatsing van dakisolatie in de praktijk bepaalde kosten met zich meebrengt. De vraag die veel mensen zich dan ook gelijk stellen heeft betrekking tot welke elementen die kostprijs nu precies bepalen. Dat zijn er toch best wel wat. Zo dien je bijvoorbeeld rekening te houden met het type dak waarover je beschikt. Is er bijvoorbeeld sprake van een plat dak of heb je gekozen voor de realisatie van een hellend dak op je woning? Bovendien zal je ook voor jezelf moeten bepalen of je het dak van aan de binnen- of buitenkant zal laten isoleren. 

De gemiddelde kostprijs waar je voor de plaatsing van dakisolatie rekening mee moet houden is gelegen tussen de 20 en 100 euro per vierkante meter. Het voordeligst kan je een hellend dak langs de binnenkant isoleren. In dit geval kan je namelijk rekening houden met een prijskaartje gelegen tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Kies je voor het isoleren van een hellend dak langs de buitenkant? Dan is er sprake van een kostenplaatje tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter. 

Wat met de plaatsing van dakisolatie bij een plat dak?

Uiteraard spreekt het voor zich dat er ook bij woningen waarbij sprake is van een plat dak gebruik kan worden gemaakt van dakisolatie. Ook in dit geval wordt de mogelijkheid aangeboden om het dak zowel te isoleren van langs binnen als langs buiten. De kosten hiervoor zijn eveneens vrij sterk uiteenlopend. Bij isoleren langs binnen bedragen de kosten gemiddeld zo’n 25 à 40 euro per vierkante meter. Is er sprake van isoleren langs buiten? Dan kan je rekening houden met een kostprijs gelegen tussen de 45 en 100 euro per vierkante meter. 

Kan je ook de zoldervloer isoleren overwegen?

Voor menig aantal mensen geldt in de praktijk dat ze het over een iets andere boeg gooien. Zij kiezen er dan namelijk voor om niet zozeer het dak, maar wel de zoldervloer te isoleren. Op zich is dat best een keuze die het overwegen waard is. Bij deze vorm van isoleren zal je namelijk kunnen vaststellen dat er sprake is van een kostenplaatje gelegen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. Je moet er echter wel rekening mee houden dat op deze manier de zolderruimte zelf niet wordt geïsoleerd. Dit betekent dat je bij het toepassen van deze vorm van dakisolatie de zolderruimte niet zal kunnen inrichten als leefruimte. Dit is dus wel een puntje om rekening mee te houden wanneer je besteld via Isolatiespecialist.nl.