Huizenplan
Image default
Woningen

De collectieve arbeidsovereenkomst

U begint net met een nieuw schildersbedrijf en wilt hiervoor een aantal werknemers in dienst nemen, maar u bent helemaal nieuw op het gebied van het berekenen van lonen. U heeft natuurlijk al wel wat rondgekeken en de schilders cao heeft u ook bekeken. U heeft nu al wel meer informatie, maar er is nog zoveel te regelen en dan krijgt u als uw werknemer in dienst heeft ook nog eens de salarisadministratie, waar u ook geen ervaring mee heeft.

Als werkgever heeft u maar al te vaak te maken met de cao, de collectieve arbeidsovereenkomst, om de zoveel tijd verandert deze ook weer. U moet dit dan ook altijd in de gaten houden en hier uw arbeidsovereenkomst op aanpassen, want ontevreden werknemers wilt u niet. de collectieve arbeidsovereenkomst zijn afspraken die werknemers en werkgevers met elkaar maken als aanvulling op individuele arbeidsovereenkomsten. Deze afspraken gaan over salaris, arbeidstijden, secundaire arbeidsvoorwaarden en vrije dagen. Dit zijn dan ook afspraken die goed duidelijk moeten zijn, anders kunnen er nogal wat discussies ontstaan. De cao-afspraken zijn belangrijker dan afspraken in het individuele contract. In een individueel arbeidscontract wordt dan ook vaak verwezen naar de cao. Wanneer individuele afspraken niet overeenkomen met cao-afspraken, dan gelden de cao-afspraken.

Omdat u als beginnende ondernemer hier weinig ervaring mee heeft, kan u de salarisadministratie ook door een extern bedrijf laten doen, één aanbieder op dit gebied is CBBS, zij kunnen u hier mee helpen en zij houden ook altijd rekening met veranderingen in de cao. Zo kan u zelf rustig uw onderneming gaan opstarten en zich bezighouden met het aantrekken en behouden van klanten. Dit is namelijk erg belangrijk als u net met een nieuw bedrijf begint, u wilt natuurlijk niet verlies lijden. Ook in alle andere branches is er te maken met de collectieve arbeidsovereenkomst, dit advies kan dus ook voor een startende ondernemer van een bouwbedrijf van toepassing zijn.

Voor meer info : http://www.cbbs.nl/