Huizenplan
Image default
Woningen

Je woning voorbereiden voor een waardebepaling

Je woning voorbereiden op een waardebepaling kan van groot belang zijn voor de uiteindelijke conclusie. De voorbereidingen zorgen er namelijk voor dat de schatting hoger uit zou kunnen komen, wat uiteindelijk in jouw voordeel kan vallen bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek. Echter zijn er altijd een aantal zaken waar je op moet letten voordat je de traditionele- of internet makelaar langs kan laten komen. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg om jouw huis helemaal klaar te maken, zodat je goed van start kunt gaan. 

De woning voorbereiden voor een waardebepaling begint tijdens een gesprek

Jouw woning voorbereiden op een waardebepaling begint altijd met een goede verstandhouding met de schatter. Ondanks dat je de persoon niet kent die in jouw woning aanwezig is, kun je middels een eerste telefoongesprek toch voor een positieve sfeer komen. Zorg er daarbij altijd voor dat je jezelf flexibel opstelt en zet tijdens de afspraak jouw beste beentje voor. Ga daarnaast aan de slag met het maken van een lijst met alle positieve punten van de woning. Deze kun je namelijk ter sprake brengen tijdens de inspectie. Denk hierbij aan grote reparaties, maar ook de facturen die erbij horen. 

Denk daarbij ook aan de tuin

Bij een waardebepaling is niet alleen het interieur van belang, maar ook het exterieur. De tuin wordt immers ook altijd meegenomen in de waardebepaling. Zorg er bij het voorbereiden van jouw huis daarom altijd voor dat deze helemaal in orde is. Hoe strakker de tuin, hoe hoger vaak de uitkomst zou kunnen zijn. De dimensies van de tuin kunnen hierdoor beter bepaald worden. Echter moet je er altijd voor zorgen dat binnen in huis alles naar behoren werkt. De deuren, ramen en elektrische installaties moeten het immers altijd doen. 

Een hogere uitkomst na de voorbereidingen

De woning voorbereiden voor de waardebepaling is te allen tijde belangrijk om te doen. De schatter krijgt namelijk een veel beter beeld als er een opgeruimd huis is waar alles naar behoren werkt en er kan een betere inschatting gemaakt worden over de oppervlakte. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat de waarde van jouw huis vele malen hoger wordt geschat dan wanneer er bepaalde gebreken naar boven komen. Een combinatie van alle gebreken zorgt altijd voor een negatieve uitkomst. Hoe beter je jezelf hebt voorbereid, hoe hoger de uiteindelijke taxatie kan zijn.