Huizenplan
Image default
Woningen

Last van schimmel in je kelder? Kom in actie!

Je ziet schimmelvorming in de kelder van je woning? Die kan schadelijke gevolgen hebben. We praten dan niet alleen over je huis maar ook over de gezondheid van de bewoners. Schimmel in je kelder bestrijden, is daarom belangrijk.

Hoe herken je schimmel?

Schimmel in de kelder veroorzaakt een muffe geur. Je ziet zwarte puntjes ontstaan op het plafond en de muren en/of harige, witte aanslag. Verf en behang bladert af. Omdat schimmel prima gedijt bij vocht, is de kans erop groot als op de muren kringen en vochtplekken verschijnen en/of er zich altijd condens op de muren en de ramen bevindt.

Het ontstaan van schimmel

Schimmels komen doorgaans in de vorm van sporen je kelder binnen en kunnen zich vervolgens snel vermenigvuldigen. Daarom staat in de titel dat je in actie dient te komen. Verwijder schimmel zo spoedig mogelijk. Zoals al is genoemd, doen schimmels het heel goed op vochtige plekken. Om de kans op schimmelvorming te verkleinen, dient er daarom voor voldoende ventilatie te worden gezorgd. Daarnaast zou je kunnen overwegen om de kelder wat op temperatuur te houden.

De schadelijk gevolgen van schimmel

Welke zijn de schadelijk gevolgen van schimmel eigenlijk? De sporen van schimmels bevatten mycotoxinen. Als die in contact komen met je huid, dan geeft dat een branderig gevoel en jeuk. De sporen geven ook klachten aan de ademhaling. Ze kunnen een blijvende rhinitis veroorzaken. De symptomen zijn hoofdpijn, hoesten, irritatie aan de ogen en vermoeidheid. Astma kan er door verergeren. Ook mensen die gemakkelijk hooikoorts hebben, zien hun klachten toenemen. Wat je huis betreft, worden beschimmelde muren zwakker. Wandbekleding als behang, pleisterwerk en verf bladert af.

Hoe schimmel in de kelder bestrijden?

Je zou kunnen overwegen om voor de verwijdering van schimmels huismiddeltjes te gebruiken. Een van de middelen is soda. Je mengt 6 gram daarvan met water en met het resultaat schrob je de muren. Een andere manier is met bleekmiddel. Daarvan doe je 25 milliliter in een liter water. Vervolgens gebruik je een spons met het mengsel om de beschimmelde plaatsen te deppen. Een plantenspuit ermee vullen is ook een optie. Je kunt een vloeistof voor de verwijdering van schimmel kant-en-klaar kopen. Zeker als die al enige tijd aanwezig is, kan schimmel echter heel hardnekkig zijn en daardoor moeilijk te verwijderen. Je dient al de schimmel weg te halen. Het vermenigvuldigt zich namelijk heel snel. Het is daarom geen slecht idee om een gespecialiseerd bedrijf als Lavos Reiniging voor de verwijdering van schimmel in te schakelen. Lavos Reiniging heeft heel ervaring en garandeert een afdoende bestrijding ervan.