Huizenplan
Image default
Woningen

Tips om een woning te kopen als starter

Als starter op de woningmarkt wil je graag op zoek naar een huis dat goed aansluit bij de wensen die je hebt. Het kan dan ook best lastig zijn om een huis te vinden dat ook nog eens bij het budget aansluit dat je hebt voor het kopen van een woning. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je een huis wilt kopen. Kun je bijvoorbeeld een hypotheek krijgen en is het wel mogelijk om de woning te kopen die je graag wilt. In dit artikel lees je een aantal tips die je kunt gebruiken voor het kopen van een woning als starter.

De hypotheek

De hypotheek is bij de aanschaf van een woning waarschijnlijk wel 1 van de belangrijkste zaken die er geregeld moet worden. Kun je überhaupt een hypotheek krijgen, wat zullen de kosten hiervoor zijn en wat zijn de maandelijkse lasten die je dan hebt? Allemaal vragen die je graag beantwoordt wilt hebben. Ga daarom langs bij een makelaar of een hypotheekadviseur om op de juiste manier geïnformeerd te kunnen worden. Als starter op de woningmarkt kun je vaak in aanmerking komen voor een starterslening. Dat kan bijdragen aan de financiering van jouw nieuwe woning.

Huizen zoeken

Als je een starter bent, dan hoef je niet per definitie te gaan voor een bestaande woning. In veel gevallen is het ook mogelijk om een nieuwbouwwoning te laten bouwen. Op de lange termijn kan dat zelfs voordeliger zijn in sommige gevallen. Een nieuwbouwwoning is namelijk vaak goed geïsoleerd, heeft een goed energielabel en is dus goedkoper in de maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit. Een ander voordeel is dat je geen grote verbouwingen hoeft uit te voeren wanneer je een nieuwbouwwoning wilt betrekking.

Zoek niet alleen in de stad

Als je op zoek gaat naar een koopwoning in de stad, dan ben je vaak lang bezig met het vinden van een geschikte woning. Als deze dan ook nog eens betaalbaar is, dan moet je er vaak snel bij zijn. Wil je een nieuwbouwwoning laten bouwen, dan kan dat ook buiten de stad. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een huis voor jou in de buurt van Leiden, dan kun je hier de nieuwbouwwoningen in Zuid-Holland checken. Je wordt daardoor op de hoogte gehouden van alle nieuwbouwprojecten in de regio, ook die in de toekomst van start gaan.

https://www.svn.nl/starterslening