Huizenplan
Image default
Aanbiedingen

De voordelen van een kamado barbecue

De voordelen van een kamado barbecue 

Als het buiten warmer en zonniger wordt, hangt de geur van barbecue weer in de straten. Het echte zomerse gevoel is immers niet compleet zonder barbecuefeestje. Het aanbod van barbecues is tegenwoordig enorm. Hoe kies je nu een barbecue die bij jouw wensen past? Om je alvast een beetje op weg te helpen, introduceren we in dit artikel de kamado barbecue. Wat is een kamado bbq, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij een kamado barbecue kopen?

Wat is een kamado barbecue?

Kamado barbecues vinden hun oorsprong in Azië. De eerste exemplaren van klei werden 3000 jaar geleden aangetroffen in China waarna de kolenbarbecue overwaaide naar Korea en Japan. De barbecues lijken qua vorm op grote eieren op pootjes. In Azië werden ze vooral gebruikt om rijst in te koken. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn kamado barbecues ook te krijgen in Amerika en de rest van de westerse wereld waar ze gebruikt worden om mee te barbecuen. Een Kamado barbecue is gemakkelijk te herkennen aan de kenmerkende koepelvormige deksel. Deze zijn doorgaans vervaardigd van keramiek, maar er zijn ook exemplaren van metaal.

De voordelen van een barbecue van kamado

Barbecues van het merk kamado zijn een flinke investering. Hier staat tegenover dat ze enkele handige voordelen hebben ten opzichte van barbecues van andere merken. Pluspunten van een kamado bbq zijn onder meer:

  • Een constante binnentemperatuur. Of buiten nu warm weer is of koud, een barbecue van kamado lukt het om de binnentemperatuur op peil te houden. Zo wordt het voedsel precies naar wens bereidt. Je kunt een kamado dus het hele jaar door gebruiken.
  • Behoud van smaak. Keramiek heeft geen invloed op de smaak van het vlees, de vis of barbecuegroenten.
  • Veelzijdig. Met een barbecue van het merk kamado kun je (grote) lappen vlees grillen. Maar de kamado kan nog veel meer dan dit! Zo is het ook mogelijk om allerlei soorten voedsel te roken, braden, bakken, stomen of langzaam te garen (slow cooking).
  • Duurzaam. Kamado barbecues zijn dankzij de constante binnentemperatuur erg duurzaam, omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en daardoor weinige houtskool en zuurstof nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.
  • Afsluitbare deksel. De koepelvormige deksel van de kamado is geheel afsluitbaar waardoor er geen hitte en rook kan ontsnappen. Het voedsel krijgt dus gegarandeerd een heerlijke barbecuesmaak!

Hoe gebruik je een kamado barbecue?

Op het rooster in de kamado kun je het voedsel neerleggen. Via een scharnier op het deksel kun je handmatig de temperatuur en de ventilatie van de barbecue regelen. Tijdens het bereiden van voedsel dient het deksel altijd gesloten te zijn.

Waar moet je op letten als je een barbecue van het merk kamado koopt?

Wil je verzekerd zijn van een rokerige barbecuesmaak? Een kamado barbecue kopen van keramiek is dan essentieel. Voordat je een barbecue van kamado aanschaft, is het verstandig om alvast te bedenken hoeveel mensen hiervan eten. In de kleinste kamado past een rooster met een diameter van 25 centimeter, in de grootste van 75 centimeter. Voor een klein gezin tot vijf personen is een diameter tussen de 30 en 40 centimeter vaak voldoende. Tot slot dien je erover na te denken of je de kamado ergens binnen kunt plaatsen, of dat hij buiten neergezet zal worden. In het laatste geval is het een goed idee om een hoes aan te schaffen zodat de kamado lang mooi blijft.

https://martijnvanroon.nl