Huizenplan
Image default
Aanbiedingen

Zelf een nieuwe kraan aansluiten

Voor kleine klussen in de badkamer of keuken heb je niet altijd hulp van een loodgieter nodig. Een typisch voorbeeld van een klus die je zelf uit kunt voeren is het aansluiten van een nieuwe kraan. Een kraan aansluiten vergt echter wel de juiste voorbereiding! Je wilt de kans op lekkages rond de kraan tot een minimum beperken. Vaak merk je zo’n lekkage pas op, als de schade aan de wand achter de kraan of de vloer hieronder al ontstaan is. Het herstel van vochtschade als gevolg van een lekkage kost vaak veel tijd en moeite.

In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je zelf een kraan aan kunt sluiten in de badkamer of keuken.

 

Afsluiten van het water en verwijderen bestaande kraan

Start met het afsluiten van de hoofdkraan in huis, om te voorkomen dat er na het loshalen van de oude kraan veel water uit de leidingen stroomt. Nadat de hoofdkraan afgesloten is, dien je de kraan nog enige tijd open te laten staan. Zo loopt ook het resterende water uit de leidingen weg. Vervolgens kun je de oude kraan demonteren. Een waterpomptang komt hierbij goed van pas. Houd er rekening mee, dat de kraan stevig vast zal zitten. Je kunt een klein beetje olie gebruiken, om de moeren van de kraan losser te maken.

 

Montage van de nieuwe kraan op de leidingen

Bij het monteren van een nieuwe kraan is het vervangen van leidingen vaak niet noodzakelijk. De meeste kranen hebben een aansluiting die overeenkomt met de leidingen die door woningen gelegd worden. Mocht de aansluiting afwijken, dan heb je een koppelstuk nodig om het lekken van het water uit de leidingen tegen te gaan.

Aan de kraan zitten vaak twee aansluitpunten; een punt voor het warme water en een punt voor het koude water. Zorg dat je de juiste aansluiting op de juiste leiding in de wand aansluit.

 

Bevestigen van de kraan op het werkblad

Op het moment dat de leidingen aangesloten zijn, kun je de kraan zelf monteren. Zet de kraan vast aan het werkblad van de keuken, of bijvoorbeeld aan de wastafel in de badkamer. Controleer goed of er geen vocht tussen de kraan en het gat in de wastafel of werkblad kan lopen. Dit zou leiden tot lekkages in de kastjes onder het keukenblad.