Huizenplan
Image default
Dienstverlening

Verhuizen met een baby? Hier zijn drie tips

Sommige dingen doe je liever niet met baby’s. Eén van die dingen is verhuizen. Verhuizen kan namelijk een rommelig en zwaar proces zijn, waar je je baby waarschijnlijk het liefst van weg houdt. Ook vergt de zorg van een baby relatief veel tijd, zorg en energie, die je je baby tijdens een verhuizing misschien niet altijd kunt geven. Helaas heb je niet altijd zelf in de hand of je met een baby verhuist of niet. Het is dan fijn om te weten hoe je een verhuizing met een baby erbij het best kunt aanpakken. Om je hier bij opweg te helpen, geven we je hieronder drie handige tips. 

Doe het niet alleen 

Verhuizen is een enorme klus. Je inboedel moet opgeruimd en verplaatst worden, je nieuwe woning moet bewoonbaar worden gemaakt, adreswijzigingen moeten worden doorgegeven, abonnementen en verzekeringen moeten worden bijgesteld, en nog heel veel meer. Zonder baby is het al een tijdrovend proces, laat staan met een kleine erbij. Het is hierbij sterk aan te raden om niet alles zelf te doen. Maak een to-do lijstje en bepaal welke taken je zelf kunt oppakken en welke taken je overlaat aan anderen. Je kunt bijvoorbeeld je huis laten leeghalen door een verhuisbedrijf en vrienden of familieleden vragen om je te helpen bij het uitpakken van de inboedel. Zo hou je ook voldoende tijd over voor de zorg van de kleine. Ook kun je overwegen de oppas wat meer langs te laten komen. 

Verander niet te veel in de kinderkamer

Veel mensen weten dit niet, maar baby’s kunnen heel gevoelig zijn voor veranderingen in licht, geluid en geuren in het huis. Het is dus niet gek dat ook zij zich bewust zijn van een verandering van de woonplek en een nieuwe slaapkamer. Veel ouders zien het verhuismoment echter als hét perfecte moment om de kinderkamer ook gelijk een nieuwe inrichting te geven en nieuwe kleding te kopen. Probeer dit echter te vermijden en richt de nieuwe kinderkamer zoveel mogelijk hetzelfde in als het oude. Je zorgt er hiermee voor dat de baby nog wat van de oud vertrouwde kamer meekrijgt, en niet onnodige gevoelens van vervreemding of stress ervaart. Het kan zelfs helpen om het beddengoed ongewassen mee te nemen, zodat het kinderbedje nog hetzelfde ruikt. Later in de verhuizing kun je, als je dat wil, langzaam maar zeker kleine veranderingen aanbrengen in de kinderkamer. Zolang je er maar voor zorgt dat de veranderingen geleidelijk zijn en je het kind niet aan hele nieuwe omgevingen blootstelt. 

Bereid je mentaal voor

Verhuizen is geen simpel klusje. Het kan best zwaar vallen. Je moet namelijk afscheid nemen van je oude woning, waar je misschien veel mooie momenten hebt beleefd. Je sluit een hoofdstuk af en begint als het ware een ‘nieuw’ leven. Het is niet gek als je er best emotioneel van wordt. Baby’s en peuters zijn op emotioneel vlak ook sterk met jou verbonden. Als jij stress en onrust uitstraalt, kan het bij je baby ook aanslaan. In combinatie met de ruimtelijke veranderingen, kunnen baby’s wat slechter in hun vel zitten en minder goed slapen. Bereid je daarom mentaal goed voor dat jullie als gezin best een zware periode tegemoet gaat.