Huizenplan
Image default
Gezondheid

Haptonomie: De Wetenschap van het Aanraken

Haptonomie, afgeleid van het Griekse woord “haptomai” wat “aanraken” betekent, is een benadering van gezondheid en welzijn die de kracht van aanraking centraal stelt. In dit artikel verkennen we wat haptonomie inhoudt, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden. Kijk op de website voor meer. 

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is ontwikkeld door de Nederlandse fysiotherapeut Frans Veldman in de jaren 50. Het is een holistische benadering die zich richt op het begrijpen en ontwikkelen van het gevoelsleven en de emotionele intelligentie door middel van aanraking. Haptonomie gaat ervan uit dat lichamelijke sensaties en emoties met elkaar verbonden zijn en dat aanraking een essentiële rol speelt in ons welzijn.

Hoe Werkt Haptonomie?

Haptonomie omvat verschillende technieken en benaderingen, maar het kernprincipe is het creëren van een veilige en respectvolle ruimte voor de patiënt/cliënt om in contact te komen met hun gevoelens en emoties. Enkele belangrijke aspecten van haptonomie zijn:

 • Aanraking: Haptonomen maken gebruik van aanraking om het lichaamsbewustzijn te vergroten. Dit kan variëren van zachte strelingen tot diepere massages, afhankelijk van de behoeften van de persoon.

 • Luisteren naar het Lichaam: Haptonomie moedigt mensen aan om naar hun lichaam te luisteren en bewust te worden van fysieke sensaties, spanningen en emoties.

 • Verbale Communicatie: Naast fysieke aanraking omvat haptonomie ook gesprekstherapie om emoties en gedachten te bespreken.

Voordelen van Haptonomie

Haptonomie kan verschillende voordelen bieden, waaronder:

 • Stressverlichting: Door bewustwording van lichamelijke spanning en het vrijgeven van opgehoopte emoties kan haptonomie stress verminderen.

 • Emotionele Genezing: Het kan helpen bij het verwerken van emotionele trauma’s en het ontwikkelen van gezonde emotionele coping-mechanismen.

 • Versterkte Relaties: Haptonomie kan helpen bij het verbeteren van de interpersoonlijke relaties door het bevorderen van empathie en affectieve communicatie.

 • Zelfbewustzijn: Het vergroot het zelfbewustzijn en helpt mensen beter in contact te komen met hun eigen behoeften en verlangens.

Toepassingen van Haptonomie

Haptonomie wordt vaak toegepast in diverse gebieden, waaronder:

 • Gezondheidszorg: Het wordt gebruikt als aanvullende therapie voor emotionele en psychosomatische aandoeningen.

 • Zwangerschap en Geboorte: Haptonomie wordt soms gebruikt om de band tussen ouders en baby te versterken tijdens de zwangerschap en de bevalling.

 • Sport: Sporters kunnen baat hebben bij haptonomie om hun lichaamsbewustzijn en prestaties te verbeteren.

 • Relatietherapie: Het kan worden gebruikt om koppels te helpen hun emotionele verbinding te verdiepen.

In conclusie biedt haptonomie een unieke benadering van welzijn en emotionele gezondheid door de kracht van aanraking en emotionele expressie te benutten. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op traditionele therapieën en kan mensen helpen een dieper begrip van zichzelf en anderen te bereiken.