Huizenplan
Image default
Huisdieren

Gezondheidsrisico’s bij honden door stress

Op oudjaarsdag, als er in Nederland veel vuurwerk wordt afgestoken, hoor je elk jaar weer verhalen van honden die niet naar buiten durven, honden die zich binnen verstoppen en ontzettend gaan janken of honden die helemaal gek worden. Welk gedrag ze ook vertonen, vuurwerk veroorzaakt vaak ontzettend veel stress bij honden

 

Als levende wezens zoals honden te veel en/of te lang blootgesteld worden aan stress, kan dit bijzonder slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Zo kan een overschot aan stress leiden tot beschadiging van de neuronen, wat dan weer kan leiden tot chronisch geheugenverlies. 

 

Daarom is het ook heel belangrijk om in dit soort situaties je best te doen om je hond te kalmeren. Bij vuurwerk heeft een hond last van acute stress. Hoewel deze soort stress minder gevaarlijk is dan chronische stress, is ook deze stress gevaarlijk. In dit soort gevallen is het aanraken van de hond vaak behulpzaam. Ook kan je proberen je hond af te leiden door met hem te spelen. In sommige gevallen helpt het zelfs om zacht muziek af te spelen.

 

Chronische stress is veruit de gevaarlijkste vorm van stress. Bij honden kan chronische stress veroorzaakt worden door bijvoorbeeld verlatingsangst, een verkeerde woonomgeving of overmatige fysieke inspanning. In dit soort gevallen loopt je hond het risico om langzamerhand alle lichamelijke functies te vertragen, wat kan leiden tot een verlaagd metabolisme, verminderd eetlust, zoals eerder genoemd geheugenverlies en als dit te lang door blijft gaan zelfs de dood. 

 

Als je hond last heeft van chronische stress, is het vaak nodig om harder in te grijpen dan aaien of spelen met je hond. In dat geval is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen en daadwerkelijk geneesmiddelen te halen. Hierbij is het wel nodig om op te letten dat de hond een positieve reactie heeft op de geneesmiddelen en daadwerkelijk begint te genezen in plaats van zo veel energie te verliezen dat het de energie niet meer heeft om de stress symptomen te vertonen.

 

Voor meer info : https://www.organimal.nl/