Huizenplan
Image default
Toerisme

Bokrijk Museum

bokrijk tickets

Het Etnografisch Openluchtmuseum Bockrijk bevindt zich tussen Genk en Hasselt, ongeveer 8 km ten zuidwesten van Genk en 9 km ten noordoosten van Hasselt.

Het Bockrijk Museum werd geopend in 1958. Bokreik is de naam van de regio waarin het zich bevindt. 140 authentieke gebouwen vormen de kern van de collectie, samen met meubels en voorwerpen die in het dagelijks leven worden gebruikt. In totaal heeft het museum ongeveer 30 duizend opslagruimtes, waarvan de oudste dateren uit de 16e eeuw, maar de meeste uit de 17e eeuw en latere periodes. Nu probeert het museum bezoekers aan te trekken met een verscheidenheid aan interactieve activiteiten.

Het idee om zo’n museum op te richten is van Joseph Weins, die als eerste de objecten uit de Bockreik-collectie verzamelde en conserveerde. In 1953 begon hij te werken aan de oprichting van het museum. Allereerst zochten ze naar gebouwen die bouwtechnisch historisch van belang zijn of karakteristieke regionale kenmerken hebben. Dit was een zeer langdurig en moeilijk proces omdat de meeste gebouwen in zeer slechte staat verkeerden en ingrijpend moesten worden gerenoveerd.

In het museum kun je bijna letterlijk de geschiedenis aanraken, zien wat oude ambachten zijn. Delen van het museum gewijd aan de oostelijke en westelijke delen van Vlaanderen tonen ambachten als mandenvlechten, schoenmaken, houtsnijwerk en andere (foto). Acteurs gekleed in historische kostuums zijn vaak betrokken. Het museum heeft ook een winkel waar u lekkernijen kunt proeven die zijn bereid volgens oude recepten.

Naast interessante tentoonstellingen en interactieve installaties biedt het openluchtmuseum uitstekende omstandigheden om te fietsen.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html