Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

5 investeringen om je huis te verduurzamen

Als u uw huis duurzamer maakt, draagt u bij aan een beter milieu. Maar dat is niet alles. Verduurzaming van uw huis kan de kosten voor de exploitatie van uw huis verlagen, omdat u bespaart op energie, water en onderhoud aan systemen en apparaten. Bovendien creëert u ook een gezondere leefomgeving voor uzelf, uw gezin en uw huisdieren.

1. Airco installeren en wegwerken

Een airco installeren en wegwerken zorgt voor verkoeling, zonder dat de lucht kouder wordt. Dat komt door de luchtstroom: die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager). Je kan je airco installeren en wegwerken waar je maar wilt in je huis maar wel best door een monteur die daar een diploma voor heeft.

2. Overweeg passieve zonne-energie.

Passieve zonnewarmte maakt gebruik van energie uit zonlicht om woonruimtes te verwarmen en te koelen. Het passieve zonne-ontwerp maakt geen gebruik van mechanische of elektrische apparatuur, maar vertrouwt op bouwmaterialen die de straling van de zon reflecteren, absorberen of doorgeven. Binnenruimten worden zo ontworpen dat de door de zon opgewarmde lucht gemakkelijk kan circuleren zonder gebruik te maken van ventilatoren. De resultaten kunnen de hoeveelheid energie verminderen die wordt gebruikt om uw huis te verwarmen en te koelen

3. Installeer ramen met een hoog rendement.

Goed presterende ramen maken een enorm verschil. Ramen zijn verantwoordelijk voor 50% of meer van de verloren energie. Nieuwe technologieën zijn onder meer dubbele beglazing, speciale coatings, niet-geleidende kozijnmaterialen en luchtdichte constructies van hogere kwaliteit.

4. Installeer een warmtepomp

Er zijn veel voordelen van een warmtepomp. De warmtepomp is een duurzame oplossing om een woning te verwarmen. Het stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Maar er zijn nog andere voordelen van een warmtepomp. Je hebt geen schoorsteen nodig of ander afvoersysteem nodig. Tot slot heeft een warmtepomp ook een bijzonder laag energieverbruik.

5. Recycle en hergebruik al het bouwafval.

Haal niet gewoon een vuilcontainer om uw afval naar een stortplaats te brengen. Misschien wilt u sommige materialen bewaren voor eigen hergebruik, of kunt u bakstenen, hout en metaal, zelfs oude apparaten die schrootwaarde hebben, verkopen.