Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Courtage makelaars

Als je een huis verkoopt en een makelaar inschakelt, heb je te maken met courtage. Ook als je een huis koopt en een makelaar inschakelt, heb je hiermee te maken. Courtage makelaars is een geldbedrag dat je aan de makelaar betaalt. Het kan zijn dat je je huis verkoopt zonder makelaar of een huis koopt zonder makelaar. Dan betaal je geen courtage, want je hebt geen makelaar in de arm genomen – logisch. Maar in de huidige huizenmarkt is het bijna onmogelijk een huis te kopen zonder makelaar en zou je jezelf waarschijnlijk in de vingers snijden als je je huis verkoopt zonder makelaar. Tenzij je zelf natuurlijk de skills en expertise van een makelaar hebt. 

 

Waarom courtage?

Courtage makelaars wordt betaald omdat het eigenlijk het loon van de makelaar is. Een aankoopmakelaar schakel je in om voor jou op zoek te gaan naar een huis. De makelaar bekijkt het aanbod en jouw wensen en eisen en laat je huizen zien. Bovendien onderhandelt de aankoopmakelaar met de verkopende partij en krijg je in uitzonderlijke gevallen misschien nog wel een mooiere prijs voor elkaar. Daarom betaal je de aankoopmakelaar courtage.

 

De verkoopmakelaar is de makelaar die jou helpt met het verkopen. Je geeft hiermee alle administratieve taken uit handen, maar ook de advertentie werkzaamheden en het plannen van bezichtigingen is onderdeel van het werk van de verkoopmakelaar. Daarom betaal je hem of haar courtage. 

 

Percentage

Het is daarbij wel van belang dat dit van tevoren overlegd wordt. Er is namelijk geen vaste prijs voor courtage makelaars. Er is geen minimumloon of uurloon en je betaalt een makelaar natuurlijk ook niet op basis van een 40-urige werkweek totdat een huis verkocht of gekocht is. Je legt van tevoren met je makelaar vast welk percentage zijn of haar courtage wordt. Dit is een percentage van de aankoop- of verkoopprijs. Dit is gemiddeld rond de 1%. Wie een duurder huis koopt of verkoopt, betaalt dus ook meer courtage. 

 

Courtage wordt dus zowel betaald bij de verkoop als bij de aankoop. Een verkoopmakelaar helpt je met je huis verkopen, een aankoopmakelaar helpt je bij het kopen van een huis. Degene die jij in de arm hebt genomen, moet je courtage betalen.