Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

De verschillen van statisch folie en zelfklevend raamfolie

Stel, u wilt plakfolie voor uw ramen aanschaffen. Waar moet u dan op letten? In dit artikel gaan we hier nader op in. Lees het verhaal zorgvuldig door en voorkom dat u iets koopt dat u uiteindelijk niet kunt gebruiken.

Statisch of zelfklevend folie

Een van de belangrijkste dingen die u moet overwegen is de keuze van statisch of zelfklevend folie voor uw ramen. Er zit namelijk verschil tussen beide. Het zelfklevende folie dat plakt aan ramen door middel van een soort lijm. Die lijm die hoeft u niet zoals bij behang er zelf op te doen, die lijm zit namelijk al aan de achterkant van het folie. Om te voorkomen dat het zelfklevende raamfolie overal aan blijft kleven, is het voorzien van een plastic laagje aan de achterzijde. Dit laagje moet je er eerst afhalen voordat je met het plakken kunt beginnen. Hoewel de lijm dus zorgt dat het plakfolie netjes op de ramen blijft kleven, zul je het niet zien zodra het folie op de ramen zit.

Statisch folie kleeft niet met die lijmlaag. Statisch folie kleeft door elektrische lading. Doordat het plastic folie statisch is, blijft het gewoon op je ramen zitten. Ook bij statisch raamfolie zit een beschermlaagje aan de achterkant. Dit is nodig, ondanks dat er geen lijmlaagje aan de achterkant zit. Doet de fabrikant dit namelijk niet, dan komt er allemaal stof aan de achterzijde. En stof is funest voor het kleven van statisch materiaal. Voor het resultaat maakt het voor jou als huiseigenaar niet zoveel uit of u statisch of zelfklevende folie koopt. Maar om het folie aan te brengen zitten wel wat flinke verschillen tussen deze twee.

Statisch folie plakt makkelijker

Statisch folie plakt makkelijker dan zelfklevende. Dat komt omdat het herbruikbaar is. Heeft u bijvoorbeeld het raamfolie op uw deur wat scheef geplakt? Dan kunt u deze fout met statisch folie makkelijk herstellen. Met zelfkleeffolie kan dat alleen nog zolang de achterkant van het glasfolie nat is. Zodra dit droog is, is het eigenlijk gedaan en moet je het doen met het resultaat hoe het dan is. Nu zult u denken dat voor deze reden iedereen statische folie kiest, maar dat is niet juist. Statisch folie is namelijk veel duurder. Het is vaak dan ook voor die reden dan veel mensen ook nog altijd voor gewoon raamfolie kiezen. En sommige mensen vinden het plakken hiervan ook geen probleem.

https://www.plakfoliewebshop.nl/