Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Hout kopen om zelf meubels te maken

Lees over CanDo hout kopen om zelf meubels te maken. Velen hebben het al ontdekt, van iets moois timmeren heb je bijzonder veel eer en dat voor vele jaren, en daarom is het mateloos populair. Maar welk hout kopen om zelf meubels te maken?

MDF lijkt het makkelijkste

Vroeger had je meubelplaat. Dat waren latjes tegen elkaar gelijmd en dan gelamineerd. Later kwam spaanplaat wat ook gelamineerd was, en de zijkant kon je eenvoudig met een strijkijzer lamineren. Al deze producten zullen nog wel verkrijgbaar zijn, maar als het gaat om hout kopen om zelf meubels te maken gaat het al snel om MDF. MDF heeft geen draad oftewel geen knoesten en nerven en zal daardoor niet splijten. Het is mooi strak af te lakken, dus je zou de kleur van het meubel kunnen veranderen, in elk geval kun je het meubel in iedere kleur maken. Het is logisch dat de meeste doe-het-zelvers MDF bovenaan het boodschappenlijstje hebben staan als zij naar de bouwmarkt gaan.

OSB plaat is sterk

Het lijkt wel alsof OSB plaat vergeten wordt bij hout kopen om zelf meubels te maken. Dit is best vreemd. Het is voordelig want het is evenals spaanplaat van restmateriaal gemaakt, snippers hout zijn met lijm samengeperst en daardoor ontstaat materiaal wat net zo sterk is dan betonplex. OSB plaat is favoriet als dakbeschot of als vloer van een feesttent, dus op die manier kennen we het allemaal, maar zodra het aankomt op hout kopen om zelf meubels te maken lijkt OSB vergeten.

Meubel voor binnen of buiten

Misschien moet er een scheidslijn komen met meubels voor binnen of buiten. Een zelfgemaakt kastje voor binnen krijgt het niet zwaar te verduren, maar het moet mooi strak zijn. Misschien kun je dat beter van MDF maken? Het trekt niet krom, het zal niet werken, het blijft een mooi strak kastje zonder naden en kieren. Mocht de trend een keer veranderen dan kun je het kastje opschuren en in een trendy kleur schilderen, en zo gaat het vele jaren mee. Maar als het gaat om een bankje voor in de tuin, dan kun je weer beter voor OSB plaat gaan. Het is ook mooi op te schilderen in de kleur die je wil hebben. maar als het van dichtbij bekijkt is het nooit zo strak dan het kastje van MDF. Voor hout kopen om zelf meubels te maken zal OSB en MDF een goede keuze zijn.

Bron: www.atmyhome.nl