Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Lekkage aan uw dak? Hoe komt u achter de precieze oorzaak?

Een daklekkage

  • Schuin dak 

Uw dakpannen zijn kapot, sluiten niet mooi aan of er zitten scheuren in. Al deze situaties kunnen een mogelijk oorzaak zijn van een lek in een schuin dak. Het opsporen van een lekkage bij een schuin dak is van binnenuit niet eenvoudig. Het lek kan op een andere plek zitten dan waar u bijvoorbeeld waterschade ziet. Uw dakbeschot, isolatie en plafond kunnen voor een lange tijd het water van de lekkage vasthouden. 

  • Plat dak 

Een plat dak is ook zeker vatbaar voor daklekkage. Zonder een goede afvoer van regenwater, is de kans groot dat er veel water op uw dak blijft staan. Het vocht, vorst en zelfs ongewenste planten kunnen zich tussen de naden van uw dak wringen. Een lekkage is het ongewenste gevolg. 

  • Daklood

Daklood bij schoorstenen en dakkapellen kunnen ook een oorzaak zijn van daklekkages. Bij beschadiging van de randen of loopt het daklood niet meer mooi over, dan kan kan er vochtinsijpeling ontstaan.

  • Dakgoot 

Uw dakgoot is belangrijk voor de afvoer van regenwater, een verstopte dakgoot zorgt dan ook voor veel ellende. Bladeren en vuil stapelen zich wel eens op in uw dakgoot waardoor deze verstopt raakt. Dit is makkelijk te voorkomen door uw dakgoot regelmatig schoon te maken. Dit is vooral belangrijk in het najaar! 

Lekdetectie specialist

Denkt u dat u te maken heeft met een lekkage? Neem contact op met een lekdetectiebedrijf! Zij helpen u graag verder en hebben er hoogst waarschijnlijk ook meer verstand van. Ze beschikken over speciale lekdetectie apparatuur die gemakkelijk de lekkage voor u kunnen opsporen. 

Thermografische camera 

Een voorbeeld van lekdetectie apparatuur is de thermografische camera. Het is een meetmethode waarbij temperatuur in kaart wordt gebracht. Het wordt ook wel een infrarood camera of warmtebeeldcamera genoemd. Een thermografische camera registreert alleen infrarood en zo kan temperatuur verschil waargenomen worden. Lage temperatuur hebben een donkere kleur en hogere temperaturen hebben lichtere kleuren. Zo kan de lekkage snel en makkelijk opgespoord worden! 

 

Gerelateerde artikelen

Leuke idee├źn voor je keuken

Wollen vloerkleed in je huiskamer?

Waarom een energielabel?