Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Spotjes in huis voegen sfeer toe

Spotjes voegen een warme sfeer toe in jouw huis. Je kunt spotjes op veel plekken toepassen en dat maakt dat je op elke plek in jouw huis licht kan toevoegen waar je dat nodig acht. Er zijn twee verschillende soorten spotjes: inbouw- en opbouwspotjes.

Inbouwspotjes

Inbouwspots worden ingebouwd in een wand of het plafond. Je kunt ze in diverse maten en uitvoeringen kopen. Het grote voordeel van inbouwspots is dat je ze kan laten integreren in het interieur en dat er geen armaturen zichtbaar zijn. Je moet wel voldoende vrije ruimte hebben achter de muren of onder het plafond of dit zelf creëren.

Je hebt zo’n vijftien centimeter nodig om inbouwspotjes in te bouwen. Je zal dus je plafond vijftien centimeter moeten laten zakken wanneer je ze wilt inbouwen in een al bestaand plafond. Bij nieuwbouwwoningen worden inbouwspots vaak al geplaatst als er nog geen plafond aanwezig is. Er gaat op die manier geen ruimte verloren. De hitte moet wel afgevoerd kunnen worden en daarom zullen er led-spots of transformators gebruikt moeten worden. De installatie van inbouwspotjes kun je het beste laten doen door een elektricien. Juist omdat de spotjes worden ingebouwd wil je er zeker van zijn dat alles veilig is aangesloten.

Opbouwspots

Opbouwspots ogen minder strak maar zij hebben wel wat voordelen. Je kunt namelijk op een lichtpunt makkelijk zes verschillende spots plaatsen als je kiest voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Je kunt zo een ruimte verlichten met weinig kabels. De spotverlichting is vrij waardoor je de lichtbundel optimaal kunt benutten.

Opbouwspots zijn wel wat duurder in aanschaf en moeten worden aangesloten op 230 Volt tenzij en een transformator aanwezig is. Een nadeel is dat een eigen transformator niet weggewerkt kan worden en je die dus blijft zien of je moet de transformator kunnen wegwerken in de ruimte onder het plafond waaronder je de armatuur plaatst.

Schakel een elektricien in

Het inschakelen van een professionele elektricien kan u helpen bij het installeren van spotjes. Hij kan u advies geven en vervolgens kan hij de verlichting direct voor u aanleggen in regio Den Haag. Zo bent u er zeker van dat het in één keer goed gaat!