Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Er zijn verschillende redenen waarom u een onderhoudsvriendelijke tuin nodig heeft. Misschien heb je een hectisch schema en heb je niet de tijd of de energie om voor hog onderhoud planten te zorgen. Als dit uw eerste keer is dat u uw eigen tuin aanlegt, is kiezen voor planten die minimaal onderhoud nodig hebben een manier om aan de slag te gaan zonder snel gefrustreerd te raken. Hoe dan ook, het doel is om van tuinieren een leuke en plezierige bezigheid te maken en niet een karwei. Hier zijn enkele manieren om u te helpen succesvolle tuinen met weinig onderhoud te ontwikkelen.

1. Plan je tuin

Sommige planten houden van veel zon, andere houden van schaduw. Sommige planten hebben veel water nodig, terwijl andere maar om de drie weken water nodig hebben. Het kan in het begin veel tijd en moeite kosten om over verschillende planten te leren, maar het kan u helpen te bepalen welke planten in uw tuin zullen gedijen en welke samen kunnen gedijen.

Als je eenmaal een lijst hebt van planten die je in je tuin wilt hebben, maak dan een plan en groepeer de planten die vergelijkbare behoeften hebben. Weet welke delen van je tuin het meeste/minst zonlicht/wind/water krijgen en plaats daar dan de juiste planten. Door ze in hun ideale omgeving te plaatsen, vermindert u de hoeveelheid werk die u voor elke plant moet doen.

2. Inheemse planten

Inheemse planten en bomen groeien het beste als ze in hun lokale omgeving worden gekweekt. Ze hebben het minste onderhoud nodig en u hoeft zich geen zorgen te maken over de juiste hoeveelheid zonlicht of water. Bezoek lokale kwekerijen en landschap winkels om meer te weten te komen over planten die in uw omgeving voorkomen.

3. Verstandig maaien

Maai bij het maaien het gras zo hoog mogelijk. Dit zorgt voor schaduw op uw gazon en voorkomt onkruid. Houd het gras zo hoog mogelijk zodat de bladen dieper wortel schieten en beter bestand zijn tegen droogte.

Laat het gemaaide gras op uw tuin liggen in plaats van het in zakken te doen. Het organisch materiaal kan dienen als compost en meststof voor de resterende grassprieten. De grasmaaier bewaar je best in een metalen tuinhuis, zo blijft je machine altijd veilig.

4. Kleuren toevoegen

Gras en struiken vergen minimaal onderhoud. Om kleur aan uw tuin toe te voegen, kunt u op strategische plaatsen een paar kleurrijke bloemen planten. Dit kan helpen om de grote groene vlakken te breken, en creëert een centraal punt. U kan ook tuinmeubelen toevoegen om meer kleur toe te voegen aan uw tuin. U kan deze tuinmeubelen onderhouden door ze gewoon af te spoelen met water. Dus uw tuinmeubelen onderhouden is niet moeilijk en dit voegt toch altijd iets toe aan uw tuin.

5. Ruim uw tuin op

Verwijder tot slot alle ongewenste plantenresten en onkruid in uw tuin. Dit helpt om de hoeveelheid ongedierte en ziekten die uw tuin binnendringen te verminderen. Al uw materiaal berg je best op in een metalen tuinhuis.