Huizenplan
Image default
Woningen

De meest ideale dakbedekking voor het platte dak

Bitumen dakbedekking is volgens veel dakdekkers de meest ideale dakbedekking om het platte dak waterdicht te maken. In de volksmond is het bekend onder een variëteit aan benamingen: roofing, dakleer, bitumineuze dakbedekking. Maar het betreft allemaal hetzelfde type dakbedekking.

Het aanbrengen van bitumen dakbedekking

Ten opzichte van andere vormen van dakbedekking heeft bitumen een aantal voordelen. Het is niet al te duur in de aanschaf. Het is makkelijk aan te brengen. De dakbedekking wordt op een rol aangeleverd en de dakdekker kan het in banen uitrollen op het dak. Om het aan te brengen wordt het verhit met een brander zodat het op het dak geplakt kan worden. Er zijn ook zelfklevende varianten bitumen, maar deze hechten meestal minder goed dan wanneer de bitumen met een brander worden verhit.  

Herstel bij een lekkage

Bij lekkage is het ook niet al te lastig om het te herstellen. Een simpel herstelstuk kan eenvoudig over de zwakke plek worden gelegd en op dezelfde manier worden vastgekleefd als de bestaande dakbedekking. Ook op deze manier ontstaat er een waterdichte verbinding die tot in lengte van jaren standhoudt. 

Duurzame dakbedekking

Bitumen is niet alleen heel geschikt om een plat dak tegen allerlei weersinvloeden te beschermen, het is ook een duurzame dakbedekking. Het materiaal waarvan het gemaakt wordt is een restproduct van aardolie. Dat klinkt niet direct heel milieubewust, maar er worden geen unieke grondstoffen voor gebruikt. En wanneer de dakbedekking naar jaren dienst te hebben gedaan wordt vervangen kan het compleet worden gerecycled. Daarmee is de belasting voor het milieu een stuk lager dan die van andere soorten dakbedekking waar kunststof of plastic in worden verwerkt. 

Combinatie met grind 

Bitumen dakbedekking is in principe bestand tegen alle soorten weersinvloeden. Er zijn echter varianten die wat minder goed tegen uv-straling kunnen. Om te voorkomen dat de zon schade toebrengt aan de dakbedekking kan in die gevallen grind over de dakbedekking worden aangebracht. Dat biedt een natuurlijke bescherming tegen de felle zon en andere weersinvloeden die schadelijk zouden kunnen zijn. Wel is het in zo’n situatie van belang dat het dak sterk genoeg is om het gewicht van het grind comfortabel te kunnen dragen.