Huizenplan
Image default
Woningen

Dingen om rekening mee te houden bij het isoleren van een dak

Dakisolatie wordt steeds actueler. Via het dak gaat gemiddeld zo’n 25-30% van de warmte van het huis verloren. Een betere isolatie zorgt ervoor dat je het huis minder hoeft te verwarmen, wat honderden euro’s kan schelen op de energierekening. Daarnaast draagt het bij aan het wooncomfort, stijgt de waarde van het huis en het is ook nog eens goed voor het milieu. Het isoleren van het dak is dus in alle opzichten een slimme keuze. Maar hoe gaat een dakdekker precies in zijn werk en waar moet je rekening mee houden?

Kosten dakisolatie

De kosten van dakisolatie hangen af van het type woning, het soort materiaal en het aantal vierkante meters. Voor een plat dak liggen de kosten gemiddeld tussen de €30 en €115 per vierkante meter. Voor een schuin dak variëren de kosten van €20 tot €60 euro per vierkante meter. 

Subsidies voor dakisolatie

Als je een dakdekker inschakelt is mogelijk om subsidie aan te vragen voor het isoleren van het dak. Sinds oktober 2022 is er €62 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarmee komt het totale budget voor de ISDE-subsidie neer op €290 miljoen. Met deze subsidie kun je tot 30% van de kosten van dakisolatie dekken. Daarnaast bieden sommige provincies en gemeenten ook subsidie voor isolatie. Je kunt de regelingen binnen jouw gemeente checken op de energiesubsidiewijzer.  

Isolatiemateriaal voor het dak

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal. Dit materiaal kan onderdeel uitmaken van de dakconstructie zelf, in de vorm van geïsoleerde dakplaten, maar het kan ook aangebracht worden in een aparte isolatielaag. Dit is vaak makkelijker, sneller en goedkoper dan het vervangen van het hele dak. 

Een aparte isolatielaag kan bestaan uit isolatieschuim, platen of dekens. Het is hierbij belangrijk dat alle gaten en kieren goed dicht worden gemaakt, bijvoorbeeld met purschuim of lcyenne. 

Koud-dakconstructie of warm-dak constructie

Een isolatielaag kan zowel aan de binnenkant (koud-dak constructie) als aan de buitenkant (warm-dak constructie) van het dak aangebracht worden. Het is vaak het makkelijkste om van binnenuit te isoleren. Hierbij wordt de isolatielaag tegen de onderzijde van de dakbedekking gelegd. Soms is het handiger of zelfs noodzakelijk om het dak aan de buitenkant te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatieplaten onder de dakpannen. 

Vochthuishouding en ventilatie

Bij het aanleggen van dakisolatie is het belangrijk om rekening te houden met de vochthuishouding en de ventilatie van het dak. Vocht dat vrijkomt in een huis, bijvoorbeeld door het koken of douchen, kan in de aangebrachte isolatielaag gaan zitten. Daar kan het rotting en schimmel veroorzaken en zo de constructie van het dak aantasten. Om dit te voorkomen wordt het vaak aangeraden om dampdoorlatende dakfolie aan te brengen.