Huizenplan
Image default
Woningen

Een schuifdeur als alternatief voor een reguliere deur

Heb je niet zoveel ruimte in huis? En kan je je meubels niet neerzetten zoals je wilt omdat de deuren anders niet open en dicht kunnen? Vervang je deuren in huis dan door een schuifdeur! Naast dat schuifdeuren veel ruimte besparen, zie je ze ook steeds vaker terugkomen. Het is echt een trend. Schuifdeuren hoef je niet te duwen of trekken, maar je ze schuift ze gemakkelijk langs een kast of muur. Het openschuiven doe je met de handgreep schuifdeur. Je hoeft dus veel minder rekening te houden met eventuele zwenkruimte. Dit zorgt voor meer variatiemogelijkheden voor de rest van jouw interieur. 

Handgrepen

Op elke schuifdeur zit een handgreep, zodat je de deur makkelijk open kunt schuiven. Om te weten welk formaat grepen je nodig hebt, moet je de afstand tussen de boorgaten in de deur meten. De afstand kan 96, 128, 160 of 192 millimeter zijn. Let dus goed op bij de aankoop welk formaat je precies nodig hebt, zodat je de deur meteen kunt gebruiken. Er bestaan tal soorten deurgrepen, dus er zit er altijd een tussen die binnen jouw interieur past en die je mooi bij de schuifdeur vindt passen. Wanneer je de greep hebt gekocht, dan kun je deze gemakkelijk zelf te monteren.  

Verschillende soorten schuifdeuren

Er zijn verschillende soorten schuifdeuren in verschillende soorten materialen. Een volle schuifdeur zorgt voor een volledige scheiding waar je niet doorheen kunt kijken. Bij deze soort is hout het meest gebruikte materiaal. Een volle schuifdeur gemaakt van hout zorgt voor een warme en gezellige look en sfeer. De andere optie is een glazen schuifdeur waar je (meestal) doorheen kunt kijken. Deze deur is gemaakt van glas wat voor openheid zorgt. Hierdoor is de ruimte achter de glazen schuifdeur zichtbaar, waardoor ook het licht niet wordt geblokkeerd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor helder, mat, gekleurd of gezandstraald glas. Een laatste optie is om verschillende materialen te combineren, zoals een combinatie van glas met een houten of stalen frame. 

Voordelen schuifdeuren

Een schuifdeur is praktisch omdat je er veel ruimte mee bespaart. Zowel in de open als gesloten stand neemt hij geen ruimte in beslag. Vooral in kleine woonkamers in een schuifdeur dus ideaal. Omdat er geen ruimte nodig is voor de cirkel waar in de deur draait, kan je de ruimte goed indelen. Wanneer je kiest voor een glazen schuifdeur, dan zal dit voor meer licht in de woonkamer zorgen en een ruimtelijk effect creëren. De ruimte lijkt veel groter omdat de vloer niet wordt doorbroken maar mooi kan doorlopen. Daarnaast is een schuifdeur ook een goede oplossing als je iets van een scheiding tussen de keuken en woonkamer wilt.