Huizenplan
Image default
Bedrijven

Wat is FSC-hout?

Je hebt er vast wel van gehoord. FSC-hout, dat is wat duurzamer toch? Ja, dat klopt. Maar, weet je eigenlijk ook waarom dat als duurzamer wordt betiteld? Of is het eigenlijk toch maar een beetje vaag? Het begrip duurzaam is natuurlijk ook erg breed.

Wil je weten wat FSC-hout is? Lees hier hoe het nu precies zit. Heeft het zin om FSC-hout te kopen? Ja, dat heeft het zeker. Lees verder om erachter te komen, waarom dit zo is.

FSC-keurmerk

FSC-hout heeft het FSC-keurmerk. Natuurlijk zijn keurmerken afhankelijk van een goede naleving. 100% garanties zijn er niet. Toch is het wel degelijk een stap vooruit. Er zijn ook wel degelijk controles, zodat bedrijven scherp blijven.

Wat houdt het in als hout het FSC-keurmerk heeft? Daarvoor is het handig om te weten wat de missie van FSC is. De missie is om bossen te herstellen en te beschermen. Dit houdt in dat FSC-bosbeheer een belangrijke tool is tegen ontbossing.

Waar moet een bedrijf aan voldoen? Bedrijven die hout als FSC-hout willen verkopen moeten:

  • Kwetsbare bossen en bossen met een hoge natuurwaarde met rust laten.
  • Moeten na het kappen van bomen het bos voldoende hersteltijd geven
  • Mogen geen bomen kappen bij steile hellingen en waterlopen, om snelle slijtage van het oppervlak (erosie) te voorkomen.
  • Zorgen voor voldoende loon en verantwoorde arbeidsomstandigheden

Controle? Dat doen onafhankelijke certificerende organisaties.

FSC-hout ook voor steigerhout meubels

Niet al het hout is FSC-hout. Zover zijn we nog niet. Maar, er is wel veel keus. Zo zijn er onder andere steigerhout meubels van FSC-hout.

Wil je als consument dus hout kopen dat rekening houdt met de arbeider en het bos? Dan kies je als je steigerhout meubels wil voor hout met FSC-keurmerk. Zo simpel is het eigenlijk. Is dit waterdicht? Nee, maar naarmate het meer gemeengoed wordt, is het toch zeker een grote vooruitgang.

http://www.outsidemeubelen.nl/product-categorie/steigerhout-meubels/