Huizenplan
Image default
Bedrijven

Wat je moet weten over Zwembadzout

Even heerlijk een duik nemen in jouw zwembad, het is iets wat je misschien wel dagelijks doet. Jammer genoeg blijft de kwaliteit van het zwemwater niet uit zichzelf goed, onderhoud is daarom erg belangrijk. Het zwemwater onderhouden doe je onder andere met zwembadzout. In dit artikel gaan we dieper op de verschillende soorten zwembadzout, en wat deze voor jouw zwembad kunnen betekenen.

Wat is zwembadzout

Zwembadzout gebruik je als desinfectiemiddel voor het schoonmaken en houden van jouw zwemwater. Je kunt het dus gebruiken wanneer je liever geen chloortabletten of vloeibare chloor wilt gebruiken. Zwembadzout gaat de strijd aan met groeiende bacteriën en algen. Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten zijn. Namelijk een variant die het water reinigt via membraanelektrolyse en een variant die gebruikt maakt van elektro chlorinatie. Deze laatste variant wordt het meeste gebruikt.

Van zout naar chloor

Elektro Chlorinatie is ook wel bekend als het chloor elektrolyse systeem. Door middel van een elektrolysecel wordt zout water omgezet in natuurlijk chloorwater. De ononderbroken stroom water gaat door het filter en de elektrolysecel, daarna wordt het direct weer in het zwembad gepompt. De elektrolyse zet met een lage spanning, het zout om naar chloor en loog. Dit is een circulaire reactie, het chloor kan namelijk ook weer omgezet worden in zout. Voeg dan ook maar één keer zout toe aan het zwemwater.

De voordelen van zout

Naast desinfectie, zorgt zout ook voor zacht en aangenaam zwemwater. Zoals je al kon lezen ontstaat er natuurlijk chloorwater. Dit zorgt voor een minder sterke chloorlucht en je zal minder snel last krijgen van geïrriteerde ogen of een geïrriteerde huid. Je hoeft het zout niet vaak toe te voegen, zo kun je de onderhoudskosten laag houden. Chloortabletten of vloeibare chloor dienen vaker toegevoegd te worden, dit is dus veel duurder.

De verschillende merken

Er zijn verschillende merken zout voor jouw zwemwater, we gaan er drie voor jou uitlichten.

Poolsel

Het zout van Poolsel is speciaal ontwikkeld om chloor aan te maken via elektrolyse. Dit zout is dus niet geschikt voor membraanelektrolyse. Poolsel levert zeer zuiver zeezout, zonder een hoog sulfaatgehalte en additieven. De korrels zijn zo’n 1-4.5 mm groot.

Granular

Granular levert onthardingszout van zeer hoge kwaliteit. Ook dit zout is niet geschikt voor membraanelektrolyse. Door het zeer zuivere vacuümzout en de ideale korrelverdeling, zal dit product zeer snel oplossen. Het pakt de bacterie-en algengroei dan ook zeer snel aan. Omdat het zout van Granular conform is aan EN 973 type A, is het zelfs geschikt voor het ontharden van drinkwater.

Soft-Sel

Het merk Soft-Sel richt zich weer meer op zwembaden met membraanelektrolyse. Ze leveren zouttabletten zonder bindmiddelen, dus ook geen chemische bindmiddelen. Dankzij de hoge kwaliteit werken de tabletten ultra-efficiënt. Het zeer zuivere zout is zelfs geschikt voor het ontharden van drinkwater, en dus ook voor water dat gebruikt dient te worden tijdens de productie van voedingsmiddelen.

Naast zouttabletten levert Soft-Sel ook een vloeibare reiniger voor waterontharders. Door de ophoping van Ijzer- en mineralen resten in de harsen, kan de waterdoorstroming verminderen en de kracht om het water te verzachten afnemen. Daarnaast geeft dit een nare geur en smaak aan het water. Met Soft-Sel Resin cleaner verwijder je deze ophoping.

Gerelateerde artikelen

Vordering verkopen om zo uw risico te verminderen

Benieuwd naar de tarieven voor scriptiebegeleiding?

Huis veiling door makelaar ter stimulans van hogere en meer biedingen