Huizenplan
Image default
Bedrijven

Wat zijn palletdozen?

Als je veel grote en zware producten wilt transporteren, kom je al snel terecht bij palletdozen als verpakking. En niet zonder reden. Palletdozen, die ook wel containerdozen worden genoemd, zijn uitstekend te gebruiken om grotere en zwaardere producten te vervoeren. De afmetingen van een palletdoos komen overeen met de afmetingen van een pallet. Zo passen deze kartonnen kanjers bijna naadloos op een pallet. In deze blog vertellen we je wat meer over deze bijzondere kartonnen containers bekleed met kraftpapier.

Een palletdoos voor een euro- of blokpallet

De palletdoos krijgt zijn naam dus doordat hij precies op een pallet past. Nu zijn er op de markt verschillende pallets en daarbij meteen ook verschillende dozen. Zo heb je natuurlijk de oude, vertrouwde europallet, met een oppervlakte van 120 x 80 cm. Ook hebben we natuurlijk de blokpallet van 100 x 120 cm. Voor beide soorten pallets zijn er speciale palletdozen op de markt. Doordat de palletdoos aan de onderkant bijna exact hetzelfde oppervlak heeft als de pallet, staat deze bijzonder solide. Hierdoor blijven de dozen ook bij transport stevig staan op de pallet.

Hoeveel kg kan zo’n doos dragen?

Palletdozen gaan soms bijzonder lang op transport. Soms zelfs wel enkele weken of maanden. In zulk soort gevallen is het natuurlijk van groot belang dat je een kartonnen verpakking hebt van topkwaliteit. Een goede palletdoos kan daarom wel een gewicht dragen van 250 tot zelfs 300 kg. Hierdoor kun je deze kartonnen krachtpatsers flink zwaar beladen. Zo weet je zeker dat jouw lading veilig aankomt, ook als je deze zelfs helemaal naar China verscheept. Doordat de palletdozen een stuk lichter zijn dan houten kisten, betaal je minder portokosten. Een mooi bijkomend voordeel dus.

Een bekleding van kraftpapier

Palletdozen zijn over het algemeen aan de buitenkant bekleed met kraftpapier. Kraft betekent in het Duits sterk, en dat is ook precies wat dit papier is. Het materiaal zorgt ervoor dat de palletdozen beter bestand zijn tegen scheuren, temperatuurschommelingen en vocht. Kraft is een papiersoort welke gemaakt is van kraftprocedé. Het materiaal wordt gewonnen uit naaldbomen, waaronder de Spar en de Es. Naast dat er palletdozen mee worden gemaakt, kent kraftpapier nog veel meer toepassingen. Zo wordt het ook gebruikt voor verschillende biologisch afbreekbare verpakkingen en bijvoorbeeld papieren tassen.

Palletdozen gebruiken als omverpakking

Verstuur jij kostbare of anderzijds waardevolle producten? Dan kan het ook raadzaam zijn om palletdozen te gebruiken als omverpakking. Een kostbare lading kan namelijk nogal weleens diefstal uitlokken. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Stel nou dat jij bijvoorbeeld kostbare flatscreens wilt vervoeren. Dan kun je ervoor kiezen om deze te verpakken in een palletdoos. Doordat de flatscreens verpakt zitten in zo’n grote doos, zijn ze beschermd tegen nieuwsgierige ogen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je kostbare lading veilig en compleet aankomt bij de klant.

 

 

 

Duurzame palletdozen

Palletdozen zijn een bijzondere duurzame verpakking. Allereerst zijn de dozen namelijk voor een deel gemaakt van gerecycled materiaal. Daarbij zijn de palletdozen herbruikbaar en kunnen ze voor 100% worden gerecycled. Wist je daarbij dat je karton wel tot 5 keer kunt recyclen. Hierdoor is zo’n palletdoos een super duurzaam product. De kartonnen verpakkingen zijn verder ook nog eens voor 100% biologisch afbreekbaar. Al met al, een bijzonder duurzaam doosje dus.

https://www.profipack.nl/werkplaats-magazijn/pallets-toebehoren/palletdozen