Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Wanneer is het tijd voor dakonderhoud?

Een gat in het dak krijgen betekent niet erg slim zijn. Dat is natuurlijk omdat het voorkomen makkelijker is dan je denkt. Lees hieronder of je dak toe is aan een onderhoudsbeurt. 

Waarom dak onderhouden?

Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar dakonderhoud is noodzakelijker dan je denkt. Het gaat er bij dakonderhoud namelijk om dat je toekomstige schade voorkomt.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het dak te laten reinigen. 

Je kan het vergelijken met je het poetsen van je tanden. Ze zullen er niet meteen uitvallen als je het een keertje overslaat, maar ze blijven langer goed als je het elke dag blijft doen. 

Gelukkig hoeft een dak niet elke dag een onderhoudsbeurt te krijgen, maar het is wel belangrijk dat er eens in de zoveel tijd naar gekeken wordt. Via deze site vind je meer informatie over de stappen die je kan zetten wanneer het zover is. 

Soorten daken

Niet alle daken zijn hetzelfde, dit betekent ook dat het onderhoud van elkaar verschilt.
Een rieten dak heeft dan ook meer onderhoud nodig dan een dak met dakpannen.

Over het algemeen wordt aangeraden om eens per twee jaar onderhoud uit te laten voeren. Is het dak ouder of heb je een rieten dak? Dan kan je het één keer per jaar laten doen. De beste tijd om dit te doen is van het voorjaar tot de herfst. 

Tijd voor onderhoud

Als je nou echt niet meer weet wanneer er voor het laatst onderhoud verricht is staan er hieronder nog een aantal punten waar je op kan letten.

  • Alg, mos en groene aanslag: het groen hecht zich aan het dak en hierdoor kunnen er barstjes ontstaan in de dakpannen. Ook zorgt het ervoor dat regenwater minder makkelijk weg stroomt. 

  • Water en vocht: Loopt het water moeilijk weg of is er sprake van een kleine lekkage? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen. 

  • Schade: Ook al is de schade klein en lijkt het ongevaarlijk, dit kan groeien tot een groter probleem. Het is dan ook handig om er zo snel mogelijk bij te zijn! 

Schakel een dakdekker in

Wanneer je weet dat het tijd is om je dak te onderhouden kun je dakdekker inschakelen. Zo hoef je je niet druk te maken en weet je zeker dat je geen onverwachte problemen op je dak krijgt.