Huizenplan
Image default
Dienstverlening

Het laten maken van een bouwtekening dakopbouw

Vandaag de dag is het zo dat veel mensen voor het uitbreiden van hun woning vooral kijken naar een uitbreiding in de hoogte. Dit is interessant omdat er op die manier geen behoeften is aan een grotere bouwoppervlakte. Een dergelijke uitbreiding kan worden gerealiseerd onder de vorm van een zogenaamde dakopbouw. Dit is een vergroting van de woning die kan worden gerealiseerd op een plat dak. Ze wordt in de praktijk specifiek gebruikt voor het creëren van een grotere woonruimte. Veel mensen gaan er vanuit dat een dakopbouw eigenlijk hetzelfde is als een zogenaamde dakkapel. Dat is helemaal niet correct. Voor een dakopbouw geldt namelijk dat er een extra verdieping wordt toegevoegd aan de woonst. Dat is toch een niet onaanzienlijk verschil. Wil jij ook een dergelijke uitbreiding realiseren? Stel je, je echter de vraag of je daarvoor rekening dient te houden met het laten maken van een bouwtekening dakopbouw? Kom er alles over te weten met de informatie hier op deze pagina!Het ontwerp van een dakopbouw

Het ontwerp van een dakopbouw

Om goede bouwtekeningen te kunnen realiseren wordt er gewerkt van grof naar fijn. Er wordt in eerste instantie natuurlijk goed geluisterd naar de wensen waar de opdrachtgever over beschikt. Zo wordt er hierbij onder meer aangegeven in welke stijl de dakopbouw dient te worden gerealiseerd. Het is in de praktijk volledig normaal dat er niet één, maar wel verschillende tekeningen zullen worden gemaakt. De eerste wensen worden dan ook steeds vastgelegd in een schetsontwerp. Het is de bedoeling om uiteindelijk toe te werken naar een bouwtekening die exact duidelijk maakt hoe de dakopbouw precies moet worden gerealiseerd.

Het is een bijzonder vaak gehoorde vraag of er voor de realisatie van een dakopbouw verplicht een bouwtekening dient te worden gemaakt. Dat is inderdaad het geval. Op zich is het zo dat er geen verplichting bestaat voor het laten maken van een bouwtekening. Die verplicht geldt echter wel op het ogenblik dat er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Voor een dakopbouw is het aanvragen van zo’n vergunning altijd verplicht. Het spreekt dan ook voor zich dat het noodzakelijk is om ook een bouwtekening te laten maken.

We Build 4 You | Bouwkundig adviesbureau.

Hoeveel kost een bouwtekening dakopbouw laten maken?

Het hoeft niet te worden gezegd dat het laten maken van een bouwtekening dakopbouw in de praktijk altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. Het aanmaken van zo’n tekening is dan ook eigenlijk een werk voor een echte expert. Er is informatie op het internet terug te vinden over hoe je dit zelf zou kunnen doen, maar de kans dat je een foutje maakt is altijd aanwezig. Het kleinste, geringste foutje kan daarbij overigens zorgen voor grote problemen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit zeker niet wordt aangeraden.

Voor het uitbesteden van het laten maken van een bouwtekening dakopbouw kan je rekening houden met een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 500 en 800 euro. Let wel, het spreekt voor zich dat de exacte kostprijs afhankelijk is van onder meer de eisen die je verbindt aan je dakopbouw. Bovendien kan ook de partij die de bouwtekening maakt van zekere invloed zijn op het prijskaartje dat je voor je bouwtekening dakopbouw dient te betalen. Sta ook hier dan ook zeker en vast bij stil.