Huizenplan
Image default
Dieren

Je eigen volière bouwen  

Je zou graag een vogel kopen als huisdier, je bent dus op zoek naar een volière. Koop je een volière? Dan betaal je vaak te veel, bovendien is de beschikbare ruimte voor je diertje zeer beperkt. Heb je er al eens over nagedacht om zelf een volière te maken? Een volière maken is niet zo moeilijk en biedt bovendien heel wat voordelen. In dit artikel zal ik hier verder op in gaan.

Waar moet je op letten?

Materiaal keuze

Afhankelijk van waarvoor je de volière wenst te gebruiken, zal je beter zijn met een bepaald materiaal. Voor het bouwen van volières zijn er twee mogelijkheden. Of je kies voor hout, of je kiest voor aluminium. Hout biedt het voordeel dat het vrij goedkoop is. Bovendien oogt het ook natuurlijk. Anderzijds kan je hout niet gebruiken voor kromsnavels. Ze zouden het hout beschadigen en uiteindelijk zullen ze er doorheen knagen. Aluminium is een betere keuze voor parkieten en papegaaien. Een ander voordeel van aluminium is dat het een vrij lange levensduur heeft.

Het gaas

Ook voor het gaas is het belangrijk om te kijken naar de toekomstige bewoners. Het spreekt voor zich dat je voor een kromsnavel een veel dikker gaas zal moeten gebruiken dan voor een grasparkietje. Op zich kan gaas niet te dik zijn, maar je moet er rekening mee houden dat dikker gaas ook een hogere prijs heeft. Een tip die je kan meenemen is om voor zwart gekleurd gaas te kiezen. Dit zal ervoor zorgen dat de vogels beter opvallen! Wat betreft de maaswijdte kan je best hier rekening mee houden:

  • Voor parkieten: 16mm -25mm
  • Voor papegaaien: 25mm – 50mm
  • Voor tropische vogels: 7mm – 12mm

De voordelen van je eigen volière

  1. Meer ruimte: een volière die je zelf maakt, maak je meestal op maat. Dit zorgt ervoor dat je ook kleine hoekjes kan benutten die anders verloren zouden gaan.
  2. Goedkoop: De prijs van gaas het andere materiaal, zal vaak veel goedkoper zijn dan een volière die je in de vogelwebshop koopt. Zeker voor de ruimte die je vogel heeft!
  3. Indeling: Je bepaalt zelf hoe jouw volière er zal uitzien, zo kies je makkelijk waar de deur en de voederbakken zitten.
  4. Onderhouden is makkelijker: je kan zelf kiezen om bijvoorbeeld een schuif te voorzien, die je makkelijk kan reinigen. Of je kiest ervoor om de volière hoog genoeg te maken, zodat jij er ook kan in staan.
  5. Stijl: Je kan ervoor zorgen dat de volière qua stijl aansluit bij jouw tuin. Dit ziet er veel afgewerkter uit dan een gekochte volière!
https://www.birdsupply.nl/