Huizenplan
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Walas Concept en hun visie op duurzaam wonen

Walas concepts kiest voor duurzaam & energie neutraal bouwen

Het Nederlandse bedrijf Walas Concepts gaat duurzame, energieneutrale woningen bouwen voor ‘First Nations’ in Vancouver. “Het is de bedoeling dat zij zelfvoorzienend worden”, licht Walas-topman Gerben van Straaten toe. “We maken onder meer gebruik van wind- en zonne-energie en besteden aan aandacht aan werkgelegenheid en opleidingen.”

Project Alert Bay | Vancouver Island (Canada)

Het gaat om de ‘Namgis First Nations’ in Alert Bay (zie foto) op Vancouver Island, een gemeenschap van 1.500 mensen. “Wij zijn gevraagd voor deze opdracht, dus dat betekent heel veel.” Van Straaten werkt al zo’n 25 jaar samen met First Nations. “We hebben onder meer geholpen met het opzetten van een cultureel centrum en het onderbouwen van economische plannen. Wederzijds vertrouwen is daarbij heel belangrijk.”

Verantwoording voor keuzes

Een ander belangrijk aspect is de duurzaamheidsgedachte. Dit is terug te vinden in hun normen en waarden. De Namgis First Nations is ’s werelds meest onderzochte culturele groep binnen de antropologie, weet hij. “Ze zijn cultureel gezien een van de krachtigste gemeenschappen van Canada. Wanneer zij keuzes maken, moeten ze die voor meerdere generaties verantwoorden. Dat hoort echt bij hun manier van denken.”

Zwarte schimmel

Momenteel zijn er ernstige problemen met de woningen van First Nations in Canada. Het grootste probleem is vocht en schimmel. “Destijds hebben ze de slechtste kwaliteit huizen gekregen. In heel veel gebieden zit de beruchte zwarte schimmel in de woningen. Er gaan echt mensen dood, omdat hun huizen zo slecht zijn. Er moet dus snel iets gebeuren.” De nieuwe regering erkent dit probleem, vertelt Van Straaten. “Concreet betekent het dat de federale overheid hierin € 3 miljard per jaar steekt. Vanuit de Aboriginal-gemeenschappen komt daar nog zo’n € 3 miljard bij. Aboriginal housing wordt voor Canada dus een enorme markt.” Dit project omvat meer dan het neerzetten van een paar huizen. Het is een sociaaleconomisch ontwikkelplan met werkgelegenheid en opleidingen.’

Gerben van Straaten, Walas Concepts

Hij ziet deze ontwikkeling nu al een beetje op gang komen. “Het is niet één project en het gaat niet alleen om de Namgis First Nations. Het zijn allemaal verschillende dorpen en gemeenschappen. Organisatorisch is dat best een uitdaging. Je hebt met veel verschillende culturen te maken, dus dat is heel interessant. Deze mensen kiezen nu echt voor kwalitatief goede producten en energieoplossingen. Er liggen dus veel kansen voor Nederlandse ondernemers.”

Duurzame en zelfvoorzienende woningen

Er zijn volgens Gerben niet alleen nieuwe woningen nodig; ze moeten ook duurzaam zijn én zelfvoorzienend. “De woningen liggen vaak in afgelegen gebieden, dus First Nations moeten vaak meer betalen voor energie dan de overige inwoners van British Columbia. Ook wordt er nagedacht over het kweken van vers voedsel in hun omgeving. Hiervoor hebben wij in Nederland gekeken naar combinaties van kassen en gebouwen.”

De ontwikkeling van het bedrijf Walas Concepts maakt grote sprongen in Vancouver. “We hebben nu officieel een eigen ontwikkelbedrijf, samen met Canadese partijen die meer met duurzaamheid willen doen. Binnenkort wordt ook een aannemersbedrijf opgericht met lokale partijen.” Het zijn mooie stappen voor Walas, vindt hij. “Niet alleen voor ons bedrijf maar ook voor onze Nederlandse partners. Zo hebben ook zij eenvoudiger toegang tot de nieuwe markt.”

Sociaaleconomisch ontwikkelplan

De First Nations willen ook participeren in de ontwikkelingen. “Ook op de langere termijn; dat geeft hen perspectief. Dit project omvat veel meer dan het neerzetten van een paar huizen. Het is een sociaaleconomisch ontwikkelplan met werkgelegenheid en opleidingen. En dat is dus heel belangrijk voor dit gebied.”

Voor meer info : http://worldofwalas.com/