Huizenplan
Image default
Keuken

Hoe ziet een landelijke keuken eruit?

Natuurelementen, romantiek en sfeervolle kleuren. Een landelijke keuken laat zich kenmerken door haar authenticiteit, robuuste vormen en warmte. Haar robuuste en ruimtelijke karakter ontstaat door het grote fornuis en diepe wasbak afgezet tegen de grote, stenen keukenbladen. Landelijke keuken zijn gebaseerd op de keukens van weleer. Dat nostalgische wordt versterkt door het gebruik van hout.

Er heerst een soort boerderijsfeer in een landelijke keuken. Een keuken in een landelijke stijl is als het anker van het huis en gezinsleven.

 

Het karakter van een landelijke keuken

De keukens barsten van het karakter. Dat karakter krijgt vorm door de markante keukenkasten van hout, de werkbladen, grote fornuizen en keukentafels en de warme kleuren.

Die warme kleuren vindt men dus vaak terug als grijstintencombinatie van antraciet en magnolia of als gebroken wit, beige en crèmekleurig. Er zijn ook regelmatig consumenten die kiezen voor een combinatie van pasteltinten, zoals lichtblauw of zachtgroen. Veel pasteltinten kunnen echter zorgen voor het verlies van het specifieke rurale karakter van de keuken.

 

Veel gebruikte materialen

De houten kastjes worden afgewerkt met een freesbewerking of white wash finish. Bovendien komen accenten van composiet en graniet veelvuldig terug in de werkbladen, die doorgaans uit natuurlijk materiaal samengesteld zijn. Ook dat typeert een landelijk ingerichte keuken.

Bovendien draait de keuken om het ruimtelijke aspect. Keukens met landelijk karakter hebben dus een mooi en groot vrijstaand fornuis, veelal geplaatst onder een schouw. Ferme, omvangrijke keukentafels bieden veel ruimte voor de pannen, zilverwerk en natuurlijk als sociaal zwaartepunt van het gezinsleven. De landelijke keukentafels bieden meer dan genoeg ruimte voor het hele gezin om te dineren, samen te komen of een gezelschapsspelletje te doen.

 

Interieur met persoonlijkheid

Hoewel minimaal, ondervinden ook landelijke keukens de invloed van trends. Zo zijn de houtenkastjes in de open variant een trend van de laatste jaren. Het hoort van oudsher niet bij de landelijke keuken. Op het platteland, de origine van de robuuste keukens, zijn de kastjes dicht vanwege het stof. Toch zie je steeds vaker combinaties van dichte kastjes en open planken. Een gulden middenweg is het houten kastje met glazen deurtjes, hierdoor behoudt je het open karakter. Dat open karakter versterkt de ruimtelijke inslag van de keukens.

Veel mensen associëren ook de brede en diepe spoelbakken met de landelijke keuken. De spoelbakken steken daarbij een stuk uit van het keukenblad. Producenten bieden een waar scala aan spoelbakken aan. Tussen alle afmetingen, soorten en afwerkingen zit er vast één tussen die het meest bij jou past.

 

Wil je meer keuken ideeën opdoen? Breng dan eens een bezoekje aan de website van https://keukenmatch.nl/ welke gevestigd is in Sittard (Limburg). Een keuken kun je hier gratis laten ontwerpen door ervaren keukendesigners!

 

Voor meer info :

Gerelateerde artikelen

Handgemaakte keukens zijn de beste

Welke matrassen zijn er op de markt?

De bestekvolgorde volgens de etiquette