Huizenplan
Image default
Keuken

Houdt je Koksmessen Altijd Scherp met Slijpstenen

Als u uw koksmes altijd optimaal functioneel wilt houden moet u deze regelmatig slijpen. Het slijpen van een koksmes begint al in de fabriek. Niet ieder merk doet dit even goed. Het is altijd belangrijk dat u uw koksmessen thuis goed onderhoudt.

Met een aanzetstaal kan je je mes langer scherp houden. U kunt hier het mes niet mee slijpen. Als u uw mes scherper wil maken met een aanzetstaal is het belangrijk dat u het mes onder een goede hoek vasthoudt. Afhankelijk van het merk is dat zo een 20 tot 40 graden. De materiaal van het aanzetstaal is ook belangrijk. Als u een aanzetstaal gebruikt is het optimaal dat deze van keramiek is of een diamant coating heeft.

Als u het mes echt wil slijpen zal u een slijpmachine of een slijpsteen moeten gebruiken. Er zijn elektrische en manuele slijpmachines. Bij een manuele slijpmachine zal u het mes zelf door de machine heen moeten halen. Bij een elektrische slijpmachine draait de machine vanzelf. Een elektrische slijpmachine slijpt een mes niet beter dan een manuele slijpmachine. Wel is een elektrische slijpmachine vele malen sneller en kost het minder moeite. Het nadeel hiervan is dat de elektrische slijpmachine veel te veel materiaal van je mes afhaalt.

Voor het mes is het daarom het beste om te leren slijpen met een slijpsteen. Slijpstenen zijn er in veschillende grotes, grofheden en soorten. Dit maakt ze extra geschikt om voor het slijpen van alle soorten messen. Het enige nadeel is dat er wat extra tijd zit in het beheersen van de techniek. Gelukkig staat er tegenwoordig veel informatie online over het leren van het slijpen. Zoals hier te zien in een YouTube video.

Er zijn tegenwoordig ook sites die je leren slijpen. Zo kan je veel geld besparen op het slijpen van messen. Met een beetje oefenen kan je een bot mes weer scherp maken binnen enkele minuten. 

Voor meer info : http://www.slijpuniversiteit.nl