Huizenplan
Image default
Meubels

Zit-sta bureau kopen: dit is waar je op moet letten!

Nu het thuiswerken helemaal bij deze tijd hoort is het goed om na te denken over het perfecte bureau. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een zit-sta bureau te kopen. Maar je moet weten dat lang niet elke bureau hetzelfde is. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw ergonomisch bureau? Als eerste is het natuurlijk de ruimte die je hebt en de kwaliteit van een bureau. Daarnaast het is goed te weten wat de hoogte is waarop je kunt werken, zowel zittend als staand.

Hoogte regels volgens de ARBO

Een goed bureau waaraan je zittend als staand kunt werken moet natuurlijk wel de juiste hoogte kunnen bereiken. Dit is volgens de ARBO ook een vereiste om een zit-sta bureau ook ergonomisch te mogen noemen. Je kunt denken aan de instelbare zithoogte als de hoogte wanneer je staand aan een tafel werkt. Het is goed om op te letten wat mogelijk is hierin en op welke manier aan de hoogte vormgegeven wordt. Want soms kun je ook de helling van een tafel instellen. Wat uiterst prettig is bij staand werken.

Aantal motoren per tafelpoot

Er zijn verschillende soorten tafels beschikbaar. Waarbij de betere zit-sta bureau’s een motor aan elke poot hebben. Op deze manier heeft de tafel minder moeite met het instellen en kun je ook nog eens een fijne helling bepalen om te werken.

Formaat van tafelblad en dikte

Natuurlijk heeft niet iedereen een groot bureau nodig. Een kleine tafel volstaat vaak al om aan de wensen van zittend en staand werken te kunnen voldoen. Wanneer je een groot bureau hebt zijn er vaak handige oplossingen. Deze bestaan doorgaans uit een afzonderlijk te bedienen blad voor als je staand aan de slag wilt. Zodat niet het volledige bureau naar boven afgesteld hoeft te worden. Waarbij ook de dikte van het tafelblad natuurlijk een heel belangrijke rol speelt.

Aanwezigheid van kabelgoten

Je kunt je misschien voorstellen dat het bewegen van een tafel ook de nodige impact op de kabels heeft. Het is dan prettig als er een goede kabelgoot aanwezig is die de kabels in goede banen kan leiden. Zodat ze netjes blijven liggen en je niet belemmeren in het werken aan de tafel. Er zijn verschillende soorten goten te kiezen.

Veilig werken dankzij blokkeer mechanisme

Wanneer je weer zittend wilt werken aan een tafel is het goed als er een blokkeersysteem op aanwezig is. Deze voorkomt dat de tafel maar blijft gaan terwijl er iets onder staat of jij aan de tafel zit om de juiste hoogte te bepalen. Gelukkig is er op de meeste uitvoeringen van zit-sta bureau’s een dergelijk systeem aanwezig. Die bij het voelen van weerstand direct zal stoppen om andere problemen te voorkomen. De meest recente tafels kunnen bijna zelf de perfecte hoogte bepalen of hebben vastgestelde standen. Zodat je het niet iedere keer op gevoel hoeft te doen. Wat ook weer ten goede komt van de ergonomie.