Huizenplan
Image default
Verbouwen

Aan welke eisen moet een duurzaam gebouw voldoen?

Voor de realisatie van een duurzaam gebouw geldt dat er aan verschillende eisen dient te worden voldaan. Niet alleen moet er in de basis voor worden gezorgd dat nutteloos energieverbruik zoveel mogelijk kan worden ingeperkt, daarnaast is het ook zo dat het resterende verbruik zo optimaal mogelijk moet worden gecompenseerd. Gelukkig bestaan er met bijvoorbeeld zonnepanelen tegenwoordig uitstekende systemen om dit mee te kunnen realiseren. Zou jij graag meer willen ontdekken over de eisen waar duurzame gebouwen tegenwoordig aan dienen te voldoen? Dan kan de informatie die je aantreft hier op deze pagina je daar zeker en vast bij helpen.

1.) Er dient bewust te worden omgesprongen met drinkwater

Aanvankelijk dienen we bij de realisatie van een duurzaam gebouw aandacht te besteden aan de manier waarop er wordt omgesprongen met drinkwater. Natuurlijk ligt de focus bij duurzaam bouwen tegenwoordig vooral op het voorkomen van warmteverlies en het gebruik van duurzame energiebronnen. Toch mag ook de waarde van drinkwater niet over het hoofd worden gezien. Dit water is tegenwoordig dan ook veel te duur en te belangrijk geworden om zomaar te verspillen.

Voor wat het water betreft is het bij een duurzaam gebouw altijd van belang om gebruik te maken van waterbesparende zaken. Het kan hierbij niet alleen gaan om een toilet dat is voorzien van een speciale knop om water te besparen, maar ook om bijvoorbeeld waterbesparende kranen. Met deze laatste sla je overigens twee vliegen in één klap. Niet alleen kunnen deze kranen je namelijk helpen om water te besparen, daarnaast kunnen ze ook het energieverbruik terugschroeven.

2.) Het inperken van het energieverbruik

Bij de realisatie van een duurzaam gebouw kan je er uiteraard niet omheen om aandacht te besteden aan het energieverbruik. Om ervoor te zorgen dat er niet nodeloos veel energie moet worden gebruikt voor de opwarming van een woning is het bijvoorbeeld noodzakelijk om deze goed te isoleren. Op deze manier wordt voorkomen dat er warmteverlies optreedt waardoor de verwarmingsinstallatie niet nodeloos moet gaan compenseren. Dit kost immers erg veel energie.

Wanneer je hebt gekozen voor een goed geïsoleerde woning is het ook van belang om aandacht te besteden aan het energieverbruik van de verschillende toestellen waar gebruik van wordt gemaakt. Kiezen voor energiezuinige toestellen zorgt ervoor dat het energieverbruik kan worden ingeperkt terwijl je toch op geen enkele manier moet inboeten op vlak van levenskwaliteit, in tegendeel. In een duurzaam gebouw zijn dus zaken zoals energiebesparende huishoudtoestellen een echte must.

3.) Het compenseren van het energieverbruik

Het spreekt voor zich dat er ook in een duurzaam gebouw nog steeds sprake is van een bepaald energieverbruik. Dat verbruik kan echter op verschillende manieren worden gecompenseerd. Het wordt op dit vlak dan ook sterk aangeraden om gebruik te gaan maken van zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben immers de mogelijkheid om een significante hoeveelheid van het energieverbruik te compenseren. Is er sprake van een overschot aan energie? Dan is het altijd interessant om deze bij een duurzaam gebouw te laten opslaan in bijvoorbeeld warmtebatterijen. Deze kunnen zowel zonne- als windenergie opslaan.