Huizenplan
Image default
Verbouwen

Tips voor het aanbouwen van een veranda

De eerste zonnestralen komen tevoorschijn, de natuur begint langzaam te bloeien en de vogels fluiten.  De lente is aanwezig en de zomer staat voor de deur. Je nieuwe veranda is de perfecte plek om verbonden te zijn met de natuur, of zelfs in de buitenlucht te zitten. Zorg dat je weet wat het doel is van je veranda. Wil je alleen in de zomer lekker kunnen vertoeven, of juist het hele jaar door?

Bij de uitbreiding van je woning twijfel je misschien tussen het uitbouwen van je huis of juist voor een veranda. Wij willen je graag verder helpen met het kiezen voor een veranda of juist een aanbouw.

Wat is het verschil tussen een veranda en een aanbouw?

Het grote verschil tussen de veranda en een aanbouw is de aanwezigheid van ramen. Heb je genoeg ruimte en wil je karakter toevoegen aan je woning? Dan is een veranda een optie. Het zorgt namelijk voor een apart deel van je woning. Een aanbouw zorgt juist voor een uitbreiding van de leefruimte op bijvoorbeeld de woonkamer of keuken. In het algemeen kan je stellen dat een veranda altijd een aanbouw is, maar een aanbouw is niet altijd een veranda.

Kies de plek voor je veranda

Als je de veranda wilt laten plaatsen, denk dan eerst goed na over de plek waar je dit precies wilt. De meeste mensen kiezen voor het zuiden en zo kun je optimaal genieten van de zon. Maar let wel op, in de zomer kunnen de temperaturen erg hoog oplopen.  Verder is het ook nog mogelijk om:

–          Noorden: met de veranda naar het noorden gericht, heb je haast geen last van de zon. Als je voor het noorden kiest, is een verwarming zeker een aanrader.

–          Oosten: met de veranda op het oosten gericht, is het vooral in de ochtenduren erg lekker. In de middag kan het wel afkoelen en daarom is een verwarming ook een aanrader.

–          Westen: als je veranda in het westen gelegen is, heb je voor in de namiddag tot de zonsondergang de zon, heerlijk maar het kan wel oplopen qua temperatuur. Een zonwering of ventilatie is zeker aan te raden.

Ramen

Een duidelijke eigenschap van de veranda is de aanwezigheid van ramen en glas. Meestal bestaat een veranda compleet uit glas, zelfs het dak. Hierdoor krijg je sneller het gevoel en de sfeer van een serre. Door de aanwezigheid van de ramen en glas, krijg je sneller de verbinding tussen binnen en buiten. Zo is het zelfs mogelijk om in de winter van je tuin en het uitzicht te genieten. Vaak is de veranda dan wel erg koud, maar door een verwarming kan je dit snel verhelpen. Vaak wordt er ook gekozen voor een openhaard om extra karakter toe te voegen aan de veranda.

Veranda bouwen voorbereiding

Zorg dat je duidelijk weet wat je wilt, ook al weet je het nog niet helemaal. Neem de tijd om te oriënteren en eisen en wensen op papier te schetsen. Wellicht kun je proberen om al met een schets aan de slag te gaan. Welke materialen wil je gebruiken? Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een aluminium veranda of een houten veranda. Verder bepaalt de vloer een groot deel van je veranda. Hier kan je kiezen om de veranda te bouwen op de bestaande tegels, maar ook bijvoorbeeld vlonderplanken te gebruiken. Genoeg om over na te denken dus.

Oplevertermijn

Het verschil tussen een aanbouw en een veranda zit ook zeker in de tijd die nodig is om het te plaatsen. Bij een aanbouw wordt er gewerkt met verschillende partijen zoals dakwerkers, metselaars, stukadoors etc. Voor het plaatsen van een veranda, komt vaak maar een partij kijken. Zo is het mogelijk om in een aantal dagen de veranda al af te ronden. Bij een aanbouw kan dit al gauw een aantal maanden duren.

https://www.degoedkoopsteveranda.nl/aluminium-veranda