Huizenplan
Image default
Verbouwen

Zo hou je je garagevloer schoon en netjes

Of je de garage van je woning nu gebruikt voor het stallen van je auto of je bent er regelmatig aan het sleutelen, de vloer heeft het vaak maar zwaar te verduren. Er komt veel kracht op en er vallen ook wel eens stoffen op als olie en vet. De vloer kan hierdoor snel lelijk worden en achteruit gaan. Het is dan ook belangrijk dat je je vloer goed schoon en netjes houdt, als je wilt dat deze langer mooi blijft. In dit artikel geef ik je een aantal tips die dat makkelijker kunnen maken. 

Breng een goede vloercoating aan

Zoals gezegd, heeft de vloer van je garage het zwaar te verduren. Wanneer de vloer niet goed beschermd is, ligt slijtage en beschadiging al snel op de loer. Een vloercoating aanbrengen op de vloer kan je helpen dit tegen te gaan. Vloercoating bestaat uit een harde kunststof, meestal epoxy. Dit wordt in een dunne laag aangebracht over de vloer, waardoor hier als het ware een beschermlaag overheen ligt. In principe kun je gewoon voor een transparante vloercoating kiezen, als je je huidige vloer mooi vindt. Kan jouw vloer wel een touch up gebruiken, dan zijn er ook andere kleuren en soorten verkrijgbaar. 

Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Het verwijderen van olievlekken en vetvlekken van je garagevloer is net even wat anders dan die vlek van je gevallen drinken op je houten vloer. Olie en vet is vaak lastig te verwijderen en trekt snel in het oppervlak. Hierdoor hou je altijd een vlek als je het niet goed weghaalt. Soms lukt het gewoon met warm water en zeep om de vlekken te verwijderen, maar het kan ook zijn dat je een vetoplosser nodig hebt of de vetvlek moet wegschuren. Deze laatste is echter alleen nodig als het echt om een heel hardnekkige vlek gaat.

Verwijder vuil met een speciale stofzuiger

Vaak werk je in je garage met andere materialen dan dat je in je woonkamer gebruikt en ook in de garage kan er best eens wat op de grond vallen. Wanneer je wilt dat de vloer mooi schoon blijft, zul je deze eens in de zoveel tijd moeten stofzuigen, misschien wel regelmatig. Je normale stofzuiger hiervoor gebruiken is niet zo slim. Deze is vaak niet toereikend om alles op te zuigen en kan door bijvoorbeeld asdeeltjes ook kapot gaan. Het is daarom beter om een speciale aszuiger aan te schaffen voor in je garage.