Huizenplan
Image default
Bedrijven

Energieneutraal wonen: wat het is en hoe je het kunt toepassen in je eigen woning

Met de torenhoge gasprijzen van tegenwoordig, wordt het begrip energieneutraal wonen steeds populairder. Steeds meer mensen willen hun energieverbruik zoveel mogelijk verminderen en gaan nadenken over andere oplossingen. Niet alleen bij nieuwbouwwoningen, maar ook bij oudere woningen kunnen een hoop stappen genomen worden om het huis duurzamer en energiezuiniger te maken. 

Wil je meer weten over energieneutraal wonen? Lees dan snel verder. In dit artikel vertel ik je namelijk wat energieneutraal wonen inhoudt, wat je kunt doen om een oud huis zo energieneutraal mogelijk te maken en hoe je het kunt meenemen in de bouw van je nieuwe huis.  

Wat is een energieneutrale woning?

Veel mensen vragen zich af wat een energieneutrale woning nu eigenlijk inhoudt en het is dan ook een begrip dat veel vragen met zich meebrengt. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: een woning is energieneutraal als er in en om het huis voldoende energie wordt opgewekt zodat al het energieverbruik kan worden gedekt. Het energieverbruik is dan dus eigenlijk nul omdat alle energie door elementen rondom het huis wordt opgewekt. De woningen zijn duurzaam en zelfvoorzienend. 

Hoe maak je een oud huis energieneutraal?

Oudere huizen hebben vaak ook nog oudere manieren van energie opwekken. Waar nieuwe huizen tegenwoordig vrijwel standaard worden uitgerust met zonnepanelen en een warmtepomp is dat bij een oud huis vaak nog niet het geval. Oudere huizen zijn vaak minder goed geïsoleerd en hebben een oude CV-ketel waardoor dit verre van energieneutraal is. Maar ook je oude huis kun je met enkele aanpassingen energieneutraal maken. Dit begint bij het goed isoleren van de woning. Daarnaast kun je ook nadenken over een warmtepomp of zonnepanelen. Niet alle verduurzamingsmaatregelen zijn toepasbaar op iedere woning, waardoor het wel enig research vereist voor je aan de slag kunt. 

Energieneutraal laten bouwen

Wil je een woning laten bouwen? Energiezuinige woningen worden steeds populairder, waardoor steeds meer bouwbedrijven hierop inspelen. Daarnaast stimuleert de overheid het duurzaam bouwen ook, waardoor het voor veel mensen en bouwbedrijven aantrekkelijker gemaakt wordt. Aannemersbedrijf Hunebouw is een voorbeeld van een bouwbedrijf wat zich bezighoudt met energieneutraal bouwen. Door bij een nieuwe woning direct rekening te houden met duurzaamheid, kun je meteen bepaalde elementen toepassen die jouw woning energieneutraal maken. Dit kan tijdens de bouw om een extra investering vragen, maar verdient zichzelf uiteindelijk weer terug in je energierekening. Ook zijn er bepaalde subsidies die je kunt krijgen wanneer je verduurzamingsmaatregelen toepast in je woning.