Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Donkere badkamer? 5 tips om het te verbeteren

Veel mensen zoeken de rust op in de badkamer om een ontspannend bad of douche te nemen en even aan de dagelijkse drukte in hun wereld te ontsnappen. Het geeft rust en ontspanning, ook al duurt het maar voor een paar minuten. Misschien ervaar jij dit ook.

Ervaar jij juist het tegenovergestelde, omdat jouw badkamer eerder donker en somber is in plaats van die ontspannende ruimte die het zou moeten zijn? Als jij niet weet hoe je van je badkamer een prettige ruimte kunt maken, waarbij de sfeer je helpt om de ontspanning te vinden die je zoek, dan kan dit artikel je helpen. Hier delen we vijf oorzaken en tips met wat jij kunt doen om de sfeer in je badkamer te verbeteren.

Donkere muren

Kleuren hebben alleen een decoratieve functie, ze hebben veel meer invloed op je dan je denkt. Kleuren hebben effect op je humeur en de mate waarin je je kunt ontspannen. Is het je opgevallen dat de meeste badkamers waar je bent geweest, of hebt gezien, met lichte kleuren zijn geverfd? Er is een reden voor. Donkere kleuren zorgen ervoor dat een ruimte krap aanvoelt, zelfs als er niet veel spullen in staan. Dit komt doordat grote donkere kleurvlakken de neiging hebben om licht te absorberen, waardoor de badkamer er in zijn geheel donkerder en kleiner uitziet. Een ruime en goed verlichte badkamer is wat jij nodig hebt voor een plezierige douche-ervaring. 

Nu je weet dat donkere muren de reden kunnen zijn dat je badkamer donkerder en krapper lijkt, is de oplossing simpel. Je moet de kleur van jouw badkamer veranderen. Helderwit is de kleur voor je nieuwe muren, maar als je geen fan bent van wit, kun je voor andere lichte kleuren kiezen, zoals roomwit, taupe, lichtgroen, lichtblauw of zachtgrijs. Zolang het (zon)licht erop kan weerkaatsen, zal de badkamer groter aanvoelen dan deze in werkelijkheid is.

Gebrek aan zonlicht

De gemeenschappelijke bron van natuurlijk licht is de zon en idealiter zou het fijn zijn om ook zonlicht in je badkamer te hebben. Dit is natuurlijk niet voor elke badkamer mogelijk, maar met voldoende daglicht in je badkamer hoef je natuurlijk ook op minder momenten op de dag je verlichting te gebruiken. Daarnaast helpt natuurlijk daglicht ook bij het verlagen van dagelijkste stress. Wanneer je een inpandige badkamer hebt, is het natuurlijk niet mogelijk om direct daglicht/zonlicht in je badkamer te brengen. In dat geval kun je het beste goede badkamerverlichting plaatsen en zelf testen welke lichtkleur je voorkeur heeft: van helderwit, dat het daglicht benaderd, tot warm wit dat een meer warme uitstraling heeft.

Ongeorganiseerde badkamer

Of je nu een grote of een kleine badkamer hebt; als er te veel dingen in een ruimte staan, voelt het allemaal krap en onrustig aan. Laten we daarbij het potentiële gevaar van het ‘laten slingeren’ van verschillende items op de vloer en op andere plaatsen niet vergeten. Als jij je badkamer vol hebt staan met allerlei dingen die er niet een vaste plek hebben, dan is het zeker tijd om de boel op te ruimen.

Je hoeft geen minimalist te zijn of ineens een minimalistische levensstijl aan te nemen om dit voor elkaar te krijgen. Soms hoef je alleen maar dingen weg te gooien of kun je de spullen die je niet direct tijdens een bad of douche nodig hebt beter buiten de badkamer bewaren. Je kunt ook kiezen voor handige opslag in de badkamer zelf, bijvoorbeeld in de vorm van een mooi badkamermeubel of kolomkast om dingen georganiseerd te bewaren. Als de items in je badkamer niet zichtbaar zijn maar in een compacte unit worden opgeborgen, heb je meer ruimte waardoor het minder druk en onrustig aanvoelt.

Slechte badkameraccessoires

Het toevoegen van badkameraccessoires is een handige manier om de badkamer mooier te maken. Veel van deze accessoires zijn er voor functionele doeleinden en hebben vooral praktisch nut. Het gevaar is dan dat je al snel functionele accessoires kiest, die verder niet bijdragen aan de sfeer in de badkamer. Kies daarom juist voor kleurrijke accessoires die bijdragen aan de prettige sfeer!

Kleine ruimte

Een kleine badkamer heeft de neiging er donker en benauwend uit te zien in vergelijking met een grote badkamer. Hoewel je niet veel kunt doen om de grootte van je badkamer te veranderen, behalve dat je besluit om te verbouwen, kun je op zijn minst de badkamer vrijmaken en alleen essentiële items erin bewaren. In dit geval is het wel slim om een meer minimalistische aanpak te overwegen. Het helpt ook om spiegels toe te voegen, omdat deze helpen de badkamer optisch te vergroten en daarmee de illusie van ruimte en helderheid wekken.

Houdt je badkamer licht en open. Afgezien van het esthetische voordeel, gedijen schimmels en meeldauw in het donker en dat kan een gezondheidsrisico voor jou vormen. Bovendien is goede ventilatie belangrijk. Heb je dat niet? Dan is het zaak om na het gebruik van de badkamer de deur open te laten staan. 

Mocht je je keuken makkelijk willen opknappen dus kun je altijd je tegels verven! Tegelverf keuken is een goede oplossing hiervoor!