Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Raambeslag – stijlvol maar vooral ook inbraakwerend

Raambeslag is eigenlijk net als deurbeslag: een verzameling aan hang- en sluitwerk met daarnaast ook nog veiligheidsbeslag, allemaal bedoeld voor ramen. 

Kwaliteit telt

Je kunt een raam sluitinkje kopen voor nog geen twee tientjes. Of er zomaar tachtig euro voor neertellen. Het verschil in prijs zie je wel terug in de kwaliteit. En die is vooral bij vensterbeslag echt nodig omdat dit beslag te maken krijgt met de grillen van de natuur. Slagregens, door vriezend ijs, lekkende sneeuw, om maar eens iets te noemen. Ook als het regent of vriest, moet het raam geregeld open. De weersinvloeden kunnen zich daarom letterlijk en figuurlijk vastbijten in je mooie raambeslag. Die, als je het goed gehard hebt gekocht, zich daar wel tegen weet te weren. Maar hoe kun je nu snel zien of de kwaliteit in orde is. Kijk hierbij goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding. Goedkoop is namelijk in veel gevallen duurkoop!

Zwart raambeslag

Nog uit de tijd van de jaren dertig woningen, al was niet al het zwarte beslag van ijzer of metaal. Bakeliet kwam in zwang en heel wat schakel- maar ook montagemateriaal was afgewerkt met bakeliet, het in die tijd ‘eerste plastic’. Het zwarte beslag uit de jaren dertig van de vorige eeuw heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. Logisch, want het ziet er stijlvol gelikt uit en toont krachtig. Veel mensen hebben voor hun deurbeslag en meubel accenten al voor zwart gekozen omdat ze de industriële interieurstijl aanhangen. Hoe mooi is het dan om die stijl te vervolmaken tot aan de ramen toe. En aan de keuze van zwart raambeslag hoeft het niet te liggen. Die is veelzijdig en zelfs verfijnd tot aan diverse zwarttinten toe. De kleur antraciet ligt bijvoorbeeld niet ver van het zwart maar is toch eerder een donker soort cyaan. 

Raambeslag dat inbrekers doet zweten

Ramen en inbrekers trekken elkaar nogal aan. Vooral als je ramen niet straatgericht zijn. Met andere woorden: als de actieve dief ongestoord kan gaan rommelen aan je raam om die open te krijgen zonder angst dat iemand hem ontdekt. Juist zulke ramen die je bijna niet kunt zien vanaf straat dienen goed beveiligd te worden. Dat geldt net zo goed voor ramen die op de begane grond liggen. Want dan hoeft de dief het dak niet eens op. Vooral die ramen die op je eigen perceel zijn gericht, zijn vaak de dupe. Veiligheid voorop en dat kan met speciaal veiligheidsbeslag.

Tijd rekken zodat de dief weer vertrekt

Hoe wapen je je met raambeslag tegen inbrekers die via je ramen naar binnen willen dringen? Insluipers houden niet van kierstandhouders. Daar moeten ze brute kracht voor inzetten, willen ze alsnog binnen kunnen komen. Ook raambomen garanderen een goede basisveiligheid. De dief poogt dan een raam open te wrikken met een schroevendraaier, soms zelfs met een heuse koevoet, maar de raamboom verhindert lang het loskomen van het raam. Nog meer veiligheid heb je als je raamsloten toepast. Dit zijn veelal oplegsloten. Voor bovenlichten (klapramen) kun je valraambeveiliging inzetten. Een dief weet precies wanneer deze maatregel is genomen want hij ziet de barrièrestangen al snel. Bijna altijd zoekt een inbreker het dan verderop.