Huizenplan
Image default
Woning en Tuin

Wat houdt de overdrachtsbelasting in en wat heeft het voor een effect op jou

Vanaf 2021 hoeven jonge starters onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen op hun eerste woning aankoop. Voor de beleggers daarentegen zal de belasting hiervoor stijgen. Dit zal van een percentage van 2% procent naar 8% gaan. Deze verhoging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% procent kan tot verrassende effecten leiden op de woningmarkt voor beleggers. 

De voorgestelde verhoging van 2% procent naar 8% kan tot negatieve effecten leiden op de woningmarkt en nieuwbouw van huurwoningen. Bij nieuwbouwprojecten wordt de realisatie hiervan nog moeilijker door de hoge bouwkosten, lokale regelgeving en niet genoeg passende grondprijzen.  Andere effecten zijn dat de waarde van de woonbeleggingen af kunnen gaan nemen op de nieuwbouw van huurwoningen. Beleggers die nieuwe verhuurde panden hebben zullen meer belasting moeten betalen over hun panden en zullen deze verhoging doorberekenden aan de huurders. Dit heeft weer een nadelig effect op de huurders die hierdoor nog langer moeten wachten totdat ze een woning kunnen kopen omdat het opbouwen van een hoge spaarpot nog langer gaat duren.  

Ook zijn de huizenprijzen nog sneller gestegen. De belastingvoordelen als de hypotheekrenteaftrek zorgt voor een overspannen woningmarkt en direct effect in hogere huizenprijzen. Wat de ontwikkeling van de woningprijzen betreft is de waarde van woningen met gemiddeld 11,6 procent gestegen in het derde kwartaal, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Het verschil in overdrachtsbelasting is enorm. Daarmee is er een grote run ontstaan op vastgoed door beleggers. Dit is wellicht één van de redenen waarom huizenprijzen toch met bijna 12 procent zijn gestegen in het afgelopen kwartaal. Maar het biedt ook kansen aan mensen die hun pand voor het einde van het jaar willen verkopen. 

Bent u geïnteresseerd in het verkopen van uw beleggingspand of verhuurde woning aan een vastgoed belegger voor de beste prijs? DamBorg is zo’n belegger. We kopen huizen en beleggingspanden en renoveren deze indien nodig. Door onze lange beleggingshorizon kunnen wij altijd een marktconforme prijs bieden en zijn we niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend bod op uw huis of beleggingspand, we gaan graag met u in gesprek!